erfgoedobject

Tuin van een boerenwoning

landschappelijk element
ID
134398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134398

Beschrijving

Voortuinhek uit de 19de eeuw, bij een boerenburgerhuis van circa 1800.

Op het Primitief kadaster (1810) ligt op deze site, Hoogenhof genaamd, een gesloten hoevetje, dat als een L-vorm op de Ferrariskaart (1774-1775) verschijnt. Vandaag blijft daarvan het boerenhuis en een bijgebouw in vakwerk als garage over; latere wijzigingen. De ommuurde voortuin is toegankelijk via een smeedijzeren poorthek, uit de 19de of begin 20ste eeuw. De vierkante pijlers van baksteenmetselwerk zijn bekroond door een gesteelde bol, overlopend in de deksteen van blauwe hardsteen; twee lage halfronde muurtjes met vaste hekken zorgen voor de verbinding met de hogere ommuring. Het hek heeft vierkant stijl- en regelwerk met ronde onderspijltjes en spijlen met lanspunten. De vaste hekken bestaan uit spijlen tussen boven- en onderregels. Het huis is onbewoond en de ommuurde achtertuin met enkele hoge bomen, niet toegankelijk.

  • Hasselt, Archief van het Kadaster, Primitief plan, 1810, herzien 1841.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 474.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Woonhuis

  • Is deel van
    Wellen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuin van een boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.