erfgoedobject

Villatuin

landschappelijk element
ID: 134399   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134399

Beschrijving

Villatuin met talrijke coniferen en de restant van een boomgaard, bij het huis van 1932.

Ruime interbellumtuin van een villa van 1932 (jaar­tal in de gevel), gebouwd door de vorige eigenaar, dokter Van Mol, op een driehoekig terrein, bepaald door de hoek met de Appeystraat en de bedding van de voormalige buurtspoorweg Oreye (Oerle) – Hasselt. Na de afschaffing van de tram werd de bedding bij het terrein betrokken. Het inrijhek naar de voortuin is van industriële makelij en vervangt een allicht houten exemplaar uit de bouwtijd. Het staat tussen tijdstypische muurtjes van breuksteen die overgaan in een haag van taxus (Taxus bac­cata). De gebogen, stijgende oprijlaan met rode en grijze steenslag, loopt rond het grasveld met een solitaire, uit de bouwtijd daterende mooie magnolia (Magnolia x soulongeana), naar het hoger gelegen huis. Ze wordt links en rechts begeleid door struiken met een onderbegroeiing van klimop en een voorkeur voor coniferen: chamaecyparis, levensboom (Thuya), een mooie taxus met meerdere stammen (Taxus baccata), ook gewone laurierkers (Prunus laurocerasus) en rode sierpruim (Prunus cerasifera 'Atropurpurea'). Het reliëf links van het huis is de oude trambedding, nu met een dichte begroeiing van coniferen. Bij de voordeur, een zuilvormige taxus (Taxus baccata 'Fastigiata') en een geel exemplaar (Taxus baccata 'Fastigiata Aurea') en naast het huis een catalpa (Catalpa bignonoïdes). De Appeystraat (voorheen de Tramstraat) wordt afgeschermd door een strook groen met sneeuwbes als rand langs het gazon. Hier staat ook een moerascipres (Taxo­dium distichum, 250 cm), naast nog meer taxussen, zaailingen van es (Fraxinus) en de verder lopende rij van sneeuwbes. Achter het huis ligt de restant van een gemengde boomgaaard, overblijfsel van de nutstuin die in de bouwperiode nog tot de gebruikelijke uitrusting behoorde en nu als bouwperceel is afgesplitst.


Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van den Broeck, Myriam
Datum  : 2007


Relaties

  • Is deel van
    Wellen
    Wellen (Wellen)

  • Is gerelateerd aan
    Villa
    Notelarestraat 31 (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Villatuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134399 (Geraadpleegd op 20-08-2019)