erfgoedobject

Voortuin met hek van een boerenburgerhuis

landschappelijk element
ID: 134400   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134400

Beschrijving

Voortuin en hek van een classicistisch boerenburgerhuis van 1875.

Ommuurde voortuin en hek van een boerenburgerhuis in classicistische stijl met naastliggend het gekasseid erfje met de schuur en de haakse stal. Het geheel wordt in 1875 kadastraal geregistreerd, na de verdeling van een groot perceel op de hoek met de Molenstraat. In 1901 wordt achteraan een vrijstaand volume bijgebouwd. De voortuin, met tuinpad naar de huisdeur en twee rechthoekige grasperken, is gescheiden van het dienst­erf door een lage muur met hekje en heeft ook een straathek. De hoeken zijn gemarkeerd door twee vierkante pijlers van baksteen met een gesteelde bol op de hardstenen deksteen. Het smeedijzeren straathek staat op een plint met hardstenen dekstenen en heeft een rechthoekige onderen bovenregel met krulwerk en voluten en dunne spijltjes met lanspunten, uit de bouwperiode. Het centrale poorthek, van hetzelfde model en met klimmend beloop naar de makelaar, is gevat tussen twee gietijzeren pijlers in classicistische stijl met uitgewerkte sokkel, gecanneleerde schacht en siervaasbekroning. Het diensterf is afgesloten met een hogere muur voorzien van korte, gepunte spijltjes en een poort van plaatijzer tussen pilasters van het zelfde model als de voortuin. Dit patroon wordt nogmaals herhaald voor de toegang naar het achterliggend gebouw van 1901, maar nu met een hek van bandijzer eindigend op spiralen.

 • Hasselt, Archief van het Kadaster, Opmetingsschets 1862 nr. 19; 1875 nr. 16 en 1901 nr. 15.
 • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 475.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van den Broeck, Myriam
Datum  : 2007


Relaties

 • Is deel van
  Wellen
  Wellen (Wellen)

 • Is gerelateerd aan
  Hoeve
  Notelarestraat 46 (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Voortuin met hek van een boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134400 (Geraadpleegd op 23-08-2019)