erfgoedobject

Boerenerfje met poorthek

landschappelijk element
ID: 134402   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134402

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument L-vormige hoeve
  Deze bescherming is geldig sinds 23-11-2007

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek L-vormige hoeve
  Deze bescherming is geldig sinds 23-11-2007

Beschrijving

Laat 19de-eeuws poorthek van smeedijzer naar het erfje van een deels versteend 18de-eeuws vakwerkhoevetje.

Inrijpoort naar het erfje van een goed bewaard, deels versteend vakwerkhoevetje, loodrecht op de straat; het verschijnt al op de Ferrariskaart (1773-1775) en verloor door een opdeling voor een deel zijn grond. Het erfje heeft een smalle kiezelstrook tegen de huisgevel en wordt aan de straatzijde afgezet met een bakstenen muur en een inrijhek tussen vierkante pijlers van baksteen, uit het begin van de 20ste eeuw; smeedijzeren poorthek met rood geschilderd, vierkant stijl- en regelwerk, ronde onderspijltjes en spijlen en wit geschilderde lanspunten. Het wordt beschaduwd door een taxus (Taxus bacĀ­cata 'Fastigiata') en een seringenboom. De gele kornoelje met stammen van circa 80 cm omtrek, die de voormalige moestuin achter het huis omhaagde, wordt niet langer gesnoeid.


Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van den Broeck, Myriam
Datum  : 2007


Relaties

 • Is deel van
  Wellen
  Wellen (Wellen)

 • Is gerelateerd aan
  L-vormige hoeve
  Overbroekstraat 56 (Wellen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Boerenerfje met poorthek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134402 (Geraadpleegd op 22-08-2019)