Beschrijving

Eén van de twee zogenaamde Kapittelhoeven; hoeve met losstaande bestanddelen. Bereikbaar via aardeweg met merkwaardige eik op de hoek met de Groeningenlei.

Historiek

Eigendom van de Kapittelheren van Antwerpen. Het goed Nieuwen hove werd reeds vermeld in 1304 en daarop verscheen reeds voor 1347 een hoeve. Daarbij werd in de 15de eeuw een tweede omwalde hoeve opgericht ten zuiden van voorgaande. Voornamelijk in de 19de eeuw aangeduid als Kapittelhoeven, doch tijdens de Franse Revolutie aangeslagen en verkocht in 1798. In 1826 brandde de meest zuidelijk gelegen hoeve af en werd de andere gedeeltelijk vernield en op dezelfde plaats herbouwd of hersteld. De huidige, sterk verbouwde hoeven dateren uit de 18de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw, doch behielden hun ligging en omgeving.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit woonstalhuis uit de 19de - 20ste eeuw met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), (nok parallel aan de straat) en bij oostgevel aansluitende langsschuur uit de 19de eeuw (nok parallel aan de straat). Enkele stallen (nok loodrecht op de straat) en vervallen bakhuisje (nok parallel aan de straat) aan noordzijde. Rechthoekige bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 132, 718, 875.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 313, 460.

Auteurs: Wylleman, Linda