Woning Vincart met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Burgerhuis dat gebouwd werd in de jaren 1880 door Léon Vincart, "bestierder van den tramway" in Tunis in de jaren 1880, achtereenvolgens ook viceconsul van België in Tunis, consul in Hongkong, Macao, Bangkok, consul-generaal in Seoel en Caracas. Achteraan een tuin (12 are); resten van oude aanleg en beplanting (bruine beuken op een wal).

Langs de Dorpsstraat ten zuiden van de kerk staan naast elkaar twee grote, sobere, bakstenen huizen die duidelijk meer zijn dan eenvoudige dorpswoningen. Het linkse met het torentje ('Les Anémones') werd bewoond door een van de burgemeesters de Behault du Carmois. Het rechtse (nummer 10) - op een oude ansichtkaart met twee bomen in de voortuin – werd gebouwd door Léon Vincart, "bestierder van den tramway" in Tunis in de jaren 1880, achtereenvolgens ook viceconsul van België in Tunis, consul in Hongkong, Macao, Bangkok, consul-generaal in Seoel en Caracas.

Het huis van Vincart telde oorspronkelijk twee bouwlagen, de middelste van de drie traveeën onder een puntgevel met oculus; nadien werd er een verdieping bovenop gezet. De bomen uit de voortuin zijn verdwenen, maar in de achtertuin (12 are) is nog een gedeelte van de oorspronkelijke aanleg bewaard gebleven, een langwerpig heuveltje of wal aan de korte achterzijde van het perceel, momenteel beplant met drie bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea') met stamomtrekken van 200-225 centimeter (standaard gemeten op 150 cm hoogte). De Japanse zelkova (Zelkova serrata), wierookcipres (Calocedrus decurrens), geelbladige Amerikaanse eik (Quercus rubra 'Aurea') en rode esdoorn (Acer rubrum 'October Glory') zijn van recente datum (na 1970).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger [212] Tildonk, art. 864.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Tildonk 1887/3.
  • GORDTS J., De bewogen carrière van Léon Vincart, gevolmachtigd minister van België in Venezuela (°Hoei, 22 april 1848, +Tildonk, 6 juli 1914), HOGT 17(2), 2001, p. 115-128.
  • VERHELST A., Wespelaar-Tildonk in oude kaarten (deel 2), Zaltbommel, Europese Bibliotheek, 1982, nr. 52.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo