Domein 't Groen Kasteel

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

De cottagevilla 'Groen Kasteel' werd in 1909 gebouwd door de weduwe van brouwer Victor Vanderhaert, samen met een koetshuis en een muurserre. De tuinierswoning met koelruimte werd pas in 1930 gebouwd. Omgeven door tuin (2,5 hectare) in landschappelijke stijl met architecturale heuveltjes.

De villa 'Groen Kasteel' langs de straat van Tildonk naar Herent werd in 1909 gebouwd door de weduwe van brouwer Victor Vanderhaert. De naam Vanderhaert is verbonden met de brouwerij 'La Vignette', oorspronkelijk 'Brasseries Belges' genoemd, de eerste Leuvense brouwerij die (reeds in 1838) met stoomkracht was uitgerust. Het Groen Kasteel is een gebouw in verzorgde landelijke architectuur met een complexe plattegrond, een geleed volume (erkers en uitbouwen) en met een kenmerkende polygonale hoektoren in pseudo­-vakwerk, een verwijzing naar de toen populaire cottagearchitectuur. Opvallend is het geslaagde kleurgebruik: blauwachtige leien, zichtbare baksteen voor de begane grond en schouwlijven, witte bepleistering op de verdieping en in de puntgevels, groen en wit schrijnwerk. De villa vormde (en vormt nog steeds) het middelpunt van een landschappelijke tuin van 2,5 hectare met (in het verleden) aansluitend boomgaarden, bospercelen (restant van het Clamottisbos), bouwland en een hoeve. De grootte van het domein, met een maximum van 25 hectare rond de bouwperiode, wisselde veelvuldig. De villa, het koetshuis en een muurserre (85 vierkante meter) werden in gebruik genomen in 1909. De tuinierswoning met koelruimte werd pas in 1930 gebouwd.

Bij de aanleg van het park rond de villa werden enkele populaire 'landschappelijke' kunstgrepen toegepast: licht uitgeschulpte gazons (wegens het ruimtevergrotend effect) met rondwegen die min of meer hol doorheen de opgestuwde rand lopen (hier niet, maar elders vaak doorheen donkere massieven van taxus of levensboom). Typisch is ook het ontsluitingspatroon: een 8 met de villa op het knooppunt tussen de twee lussen. In het bomenbestand is de initiële generatie nog herkenbaar, bomen met stamomtrekken tussen 220 en 350 centimeter: bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), Amerikaanse eik (Quercus rubra), gewone en hangende zilverlinde (Tilia tomentosa, Tilia petiolaris), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), gewone robinia (Robinia pseudoacacia) en minder courant: twee Kaukasische zilversparren (Abies nordmanniana), zuilvormige zomereik (Quercus robur 'Fastigiata') en moerascipres met hangende twijgen (Taxodium distichum 'Pendens'). De struiklaag bestaat uit een groot aantal courante soorten (Forsythia spectabilis, Symphoricarpos albus, Ilex aquifolium, Mahonia aquifolium...). Zeldzamer is een smalbladige cultivar van buxus (Buxus sempervirens 'Myrtifolia').

Merkwaardige bomen (opname 31 augustus 1999)
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeter weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte. Het cijfer vooraan verwijst naar de locatie van de bomen op een plan in het inventarisdossier.

• 4. reuzenlevensboom (Thuja plicata) 390 (gemeten op 20cm hoogte), zevenstammig exemplaar
  • 14. zuilvormige zomereik (Quercus robur 'Fastigiata') 338
  • 19. Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana) 222
  • 43. ruwe berk met diep ingesneden blad (Betula pendula 'Dalecarlica') 159
  • 44. moerascipres met hangende twijgen (Taxodium distichum 'Pendens') 285
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger [212] Tildonk, art. 794 nrs. 19-36.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Tildonk 1910 nr. 3/2.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven, bierstad door de eeuwen heen, Leuven, 1983, nrs. 32 en 33, in Le Nouvel Annuaire pratique de la Brasserie belge, Bruxelles, Denis Bodden, 1905, p. 75.
  • Informatie verkregen van H. Ringelé-Lamin.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; De Maegd, Christiane