Villa Appelburg met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Eclectische villa, gebouwd door Alfons Persoons in 1914-1919. Gelegen op de grens met Wespelaar,op 150 meter van de fabriek van melkafromers, die hij samen met zijn broer Jules en andere familieleden rond de eeuwwisseling had laten optrekken. Park met vijver, aangelegd in 1919, oorspronkelijk 2,30 hectare, nu gehalveerd, enkele zeldzame boomsoorten en monumentale bomen die ouder zijn dan de aanleg.

Alfons Persoons begon in 1914 met de bouw van een grote villa in het Moesbroek, op de grens met Wespelaar en op 150 meter van de fabriek van melkafromers, die hij samen met zijn broer Jules en andere familieleden rond de eeuwwisseling had laten optrekken. Wegens de oorlogsomstandigheden werd het gebouw pas in 1919 voltooid. Het kan als eclectisch omschreven worden, met elementen uit de cottagearchitectuur (siergebinten, dambordmotieven op de bakstenen gevels, erkers, loggia) en in mindere mate uit de art nouveau. Opvallend is het steile en complexe leien dak.

Rond de villa werd een park aangelegd, dat oorspronkelijk 2 hectare 28 are 20 centiare besloeg, maar momenteel gehalveerd is. De toegang tot het domein naast de fabriek aan de Kruineikenstraat, wordt nog steeds aangegeven door enkele bruine beuken. Voor de villa lag oorspronkelijk een ruim ereplein met een rotonde voor het af- en aanrijden – momenteel akkerland met nog slechts één toegangsweg. Het huidige parkrestant ligt achter de villa. Een langwerpige, licht boogvormige vijver, die zowat één vijfde van die ruimte inneemt, vormt het enige structurerende element. Het grootste gedeelte van de sierbeplantingen staat langs de noordelijke oever van 150 tot 250 centimter, tijdens het interbellum aangeplant: gewone plataan (Platanus x hispanica), bontbladige esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii'), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), winterlinde (Tilia cordata), Noorse esdoorn met bruinrood blad (Acer platanoides 'Schwedleri'), een zeldzame variëteit van treurbeuk (Fagus sylvatica 'Borneyensis').

Aan de zuidrand komen echter enkele monumentale bomen voor die ongetwijfeld ouder zijn dan de villa – zeer eigenaardig voor percelen die voordien als 'bouwland' werden aangemerkt -, met name een treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula'), een witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) en een beuk met sterk gegroefde schors (Fagus sylvatica 'Quercoides'?) met respectieve stamomtrekken van 389 centimeter, 412 centimeter en 364 centimeter. Naast de villa staat een jong exemplaar van een zeldzame treurvorm van fijnspar (Picea abies 'Inversa').

Merkwaardige bomen (opname 2 september 1999)
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeter weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte. Het cijfer vooraan verwijst naar de locatie van de bomen op een plan in het inventarisdossier.

• 1. treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula') 432
  • 2. treurfijnspar (Picea abies 'Inversa') 46
  • 4. bontbladige cultivar van gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') 253
  • 5. groene es (Fraxinus pennsylvanica) 150
  • 9. witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) 412
  • 14. gewone plataan (Platanus x hispanica) 340
  • 22. bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 384
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Tildonk 1919 nr. 8.
  • VER ELST A., Wespelaar-Tildonk in oude prentkaart (deel 2), Zaltbommel, Europese Bibliotheek, 1982, nr. 33.
  • VERSTRAETEN K., ARTOOS W. & SCHOOVAERTS A., Beelden uit het verleden van Groot-Haacht, 1991, p. 72.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo