Villa Ter Hulst met siertuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Omgracht landgoed van circa 71 are; in oorsprong een omwalde hofstede, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 1920 vervangen door een cottagevilla, die later werd uitgebreid. Twee dienstgebouwen in aansluitende stijl. Open ruimte omringd door de bomen langs de ringgracht. Bij de brug over de gracht bevindt zich een poortgebouw met jaartal 1927.

Het historische (18de-eeuwse?) gebouw van het omwalde Hof ter Hulst gaat terug op een oud allodiaal goed, dat een cijnshof en een groot aantal cijnsgoederen omvatte. Op de Primitieve kadasterkaart (1819) wordt een gebouw met een L-vormig grondplan afgebeeld. Het lag tegen de ringgracht aan, op de westelijke helft van het 'eilandje' (43 are 70 centiare). Dit gebouw werd verwoest bij het begin van de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 heropgebouwd. Oorspronkelijk ging het om een bescheiden, rechthoekige villa van twee bouwlagen, drie traveeën en onder een schilddak, die naderhand een paar keer werd vergroot. Het pseudovakwerk in de verdieping werd mogelijk later aangebracht, bij een van de verbouwingen, toen langs weerszijden van het gebouw een travee onder een dwars wolfsdak en, in de voorgevel, twee erkertjes werden toegevoegd.

Links achter de villa werden twee kleine dienstgebouwen opgetrokken, waaronder een garage met onder de daklijst een fries in pseudovakwerk, mogelijk ook later toegevoegd. Bij de brug over de gracht bevindt zich een smeedijzeren toegangspoort, gevat in een bepleisterde gevel met jaartal 1927, overluifeld met een leien dak en eindigend in twee torentjes. Het volutensmeedwerk van de brug, de poort en de balkons zijn waarschijnlijk van dezelfde makelij.

De huidige tuin bevat geen sporen van architecturale beplantingen of elementen van de 'Nouveau Jardin Pittoresque' (stapelmuurtjes, slabs...), die in een dergelijke context vaak voorkomen. Het oostelijke gedeelte van het 'eiland' bestaat uit een gazon omgeven door de hoogstammige beplanting of opslag – vooral zwarte els (Alnus glutinosa) – langs de ringgracht. De wortelopslag van zomerlinde (Tilia platyphyllos) langs de binnenoever laat vermoeden dat er ooit een rij linden heeft gestaan. De gebruikelijke cocktail van soorten – bruine beuk, zomer- en zilverlinde... – bevat ook bomen die in de interbellumtuinen vaak voorkomen: vederesdoorn (Acer negundo), Italiaanse populier (Populus nigra 'Italica'), sawaraschijncipres (Chamaecyparis pisifera). Op het heuveltje in het oostelijke uiteinde van het eiland heeft mogelijk ooit een paviljoen gestaan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger [212] Wespelaar, art. 459 en 863.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Wespelaar 1916 nr. 16 en 1925, nr. 16.
  • CASTEELS R., 800 jaar domein de Spoelberch te Wespelaar, Haacht, HAGOK, 1997, p. 47.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; De Maegd, Christiane