Villa Les Mélèzes met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

'Les Mélèzes', in 1924 gebouwd door de familie Van Langendonck, was de eerste grote villa in Keerbergen, qua stijl zwemend naar de cottage maar zonder pseudovakwerk. Ze is een belangrijke getuige van het prille begin van het verblijfstoerisme in Keerbergen. Tuin van 35 are, diverse bomen en struiken uit de oorspronkelijke aanleg.

De verbouwing van het Keulens Hof door de familie Van Langendonck die 35 jaar eerder ook het 'Kasteel' had gebouwd tot 'hôtel-laiterie' in 1911 vormt waarschijnlijk het prille begin van het verblijfstoerisme in Keerbergen en, meer algemeen, in het "golvende duinenlandschap met dennenbossen, heidevelden met winddennen en berkengroepjes", zoals het in 1960 nog idyllisch werd beschreven. Deze ontwikkeling, die pas na de Eerste Wereldoorlog goed op gang kwam, leidde in een eerste fase tot de vestiging van enkele restaurants en hotels ('Sans Souci', 'Les Lierres'...) en selecte villa's en, tenslotte, tot de huidige toestand: het grondgebied van de gemeenten Keerbergen, Tremelo en Bonheiden, soms de Brabantse Kempen genoemd, bestaat vandaag voor het grootste gedeelte uit uitgestrekte residentiële verkavelingen, in het gewestplan meestal ingekleurd als 'woonpark'.

'Les Mélèzes', in 1924 gebouwd tegenover het 'Kasteel', was de eerste grote villa in Keerbergen, qua stijl zwemend naar de cottage maar zonder pseudovakwerk. Van de bloemperken en kronkelpaden van de 35 are 'lusttuin' die op oude prentbriefkaarten zichtbaar zijn, is niets meer overgebleven, maar naast de oorspronkelijke struikenbeplanting – vooral Pontische rododendrons (Rhododendron ponticum) – zijn ook nog enkele bomen van de oorspronkelijke tuin bewaard: enkele bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea') en een zomerlinde (Tilia platyphyllos), bomen met circa 250 cm stamomtrek op 150 cm hoogte.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger [212A] Keerbergen, artikel 2311 nr. 5.
  • BAEYENS L. & SCHEYS G., Bodemkaart van België: kaartblad Heist-op-den-Berg 59E, Centrum voor Bodemkartering, 1960.
  • VERELST H. & CORNET R.J., Keerbergen. Centre touristique et villégiature de Bruxelles, Bruxelles, éd. L. Cuypers, 1946.
  • WOUTERS R., Keerbergen – 50 jaar volksleven, Tremelo, R. Wouters, zonder datum, p. 161.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo