Villa met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met tuin

Beschrijving

Eclectische villa met klein dienstgebouw, gebouwd in 1897 door Henri Michiels, een wisselagent die in Brussel woonde maar uit Scherpenheuvel afkomstig was. Door bomen overschaduwd restant van een tuin (oorspronkelijk 50 are).

In 1897 (volgens jaarsteen in de voorgevel) werd naast het pasgebouwde kopstation van Scherpenheuvel een nieuw gebouw opgetrokken, een villa met complexe plattegrond en silhouet, met picturaal gebruik van baksteen (cordonlijsten, sierstenen) en witte hoekstenen, sierlijk uitgewerkte ankers, een torentje met gezwollen piramidedak, en zo meer. De versiering beperkte zich echter tot de naar de straat toegekeerde gevel; de achterzijde van het gebouw bleef van elk ornament verstoken. Iets naar achter geschoven werd een klein dienstgebouw ("wasch[h]uis") opgetrokken met een picturaal uitgewerkt zijgeveltje. De bouwheer was Henri Michiels, een wisselagent die in Brussel woonde maar uit Scherpenheuvel afkomstig was, broer van August, eveneens wisselagent in Brussel, die enkele jaren later wat verderop het zogenaamde Kasteel van Scherpenheuvel (nu rusthuis) zal laten bouwen. In 1940 werd het goed bij erfenis toegewezen aan Theodoor Coenen, naar wie het meestal genoemd wordt. De firma in bakkerijbenodigdheden die er vervolgens haar intrek neemt, deed de tuinoppervlakte drastisch inkrimpen: bijna de helft van de tuin, voordien ongeveer een halve hectare, verdween onder het nieuwe bedrijfsgebouw en het asfalt.

Het grotendeels door bomen overschaduwde tuinrestant beslaat de westelijke helft van het perceel. De beplanting bestaat voor een groot gedeelte uit bomen die waarschijnlijk onder het eigenaarschap van Coenen werden aangeplant, met stamomtrekken van 200 tot 250 centimeter (gemeten op een hoogte van 150 cm) – courante soorten, met uitzondering van Noorse esdoorns met bruinrood blad (Acer platanoides 'Schwedleri') en een zwarte moerbei (Morus nigra). De bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), waarvan één met 314 cm omtrek, achterin de tuin behoren vermoedelijk tot de oorspronkelijke aanplanting.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Scherpenheuvel 1898/2 en 1941/2.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant,Oudste kadastrale legger [212] Scherpenheuvel, art. 1314.