Tuinwijk uit 1953 met modernistische visie op het groenontwerp.
De tuinwijk die de S.V. Nieuw Dak in 1953 als mijncité bouwde, bleef vrij gaaf bewaard met haar twee fraaie plantsoenen en oude laanbeplantingen. Ze is gelegen tussen de spoorweg en de Steenweg naar As, en wordt be grensd door ten noorden de Beuken- en de Eikenstraat, ten oosten de Bilzerweg, ten zuiden de Berkenstraat en ten westen de Populierenstraat. Ze is gekenmerkt door een modernistische visie op het groenontwerp.
De weinig opvallende bakstenen bebouwing heeft een interessante typologie: 40 duplexwoningen van vier wooneenheden (twee op het gelijkvloers, twee op de verdieping), elk met individuele toegang en hofje, bestemd voor gepensioneerden en jonge gezinnen. Initieel waren er ook al 32 garages. De wijk is ook stedenbouwkundig interessant dankzij de gescheiden verkeerscircuits voor auto en voetganger, dankzij en nog versterkt door het groenconcept dat de wijk haar identiteit verschaft. De per straat gekozen boomsoort verzekert ook oriëntatie, terwijl het uniform gebruik van hagen van haagliguster (Ligustrum ovalifolium) het verbindend en eenheid gevend element is. De Lindenstraat loopt uit op en verbreedt haaks tot een langgerekt plantsoen met grootbladige linde (Tilia platyphyllos) (110 cm) aan de buitenkant van het centraal rechthoekig grasveld, dat afgeboord is met haagliguster. Verder ligt er een tweede, rond grasplantsoen gevormd door vier concentrische hagen van haagliguster als modernistisch labyrinth.
De voortuintjes zijn afgezet met lage, rechthoekige poorthekjes met een kader van buisstaal, waarvan de onderste helft met plaatstaal gesloten is.
Recent werden betonklinkers als oprit en toegang ingebracht, en op het wandelcircuit ook betonnen trottoirtegels. Tevens werd Lonicera nitida, Mahonia aquiolium en Pinus mughus verspreid aangeplant. Het regelmatig onderhoud van het gemeenschapelijk groen heeft het modernistisch karakter weten te bewaren, in tegenstelling tot de privé-tuintjes die veelal ingenomen werden door garageloodsen en tuinbergingen.
Bomen
(Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeter weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte.)
De straatbepalende boomsoorten zijn: Amerikaans se eik (Quercus rubra), kogelacacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'), ruwe berk (Betula pendula), gewone beuk (Fagus sylvatica), bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’), Haagdoorn (Crataegus crus-galli), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) (125-150 cm), gewone meelbes (Sorbus aria), geknotte gewone plataan (Platanus x hispanica) (190-135 cm), tamme kastanje (Castanea sativa), gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) langs de voetweg en zomereik (Quercus robur).
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
As
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuinwijk Terheide [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134534 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.