Pastorietuin

Beschrijving

Pastorietuin van rond 1900 ten zuiden van de oudere pasto­rie, bestaande uit een grasveld met bomenrand, hoge bomen en een kerkwegel.

De pastorie werd ge­bouwd door de abdij van Averbode en is gedateerd door jaar­an­kers AO 1655, maar werd aange­past in de 18de (wapenschild van Adrianus Sale 1722-1782 op een schouw) en in de 19de en 20ste eeuw.

Resten van de omgrachting zijn op het terrein nog zicht­baar, maar het goed is nu ten oosten afgebakend door beton­platen, ten zuiden en ten westen door een haag van éénstij­lige meidoorn (Crataegus monogyna) en aan de Pasto­rie­straat door bijge­bou­wen en een lage bak­stenen muur, uit het begin van de 20ste eeuw. Deze muur heeft lise­nen als steun­beer, dek­stenen van beton, een lage in­rijpoort en een er tegenaan gebouwde garage. In de noordwestelijke hoek, achter de muur ligt de oude moes­tuin. Verder is de tuin een grasveld met hoge bomen en dichte bomen­rand. In de zuidoostelijke hoek loopt er een laan­tje van gewone haag­beuk (Carpinus betulus) als kerk­wegel richting dorp. Dit kerkpad is afgesloten met een witge­schil­derd smeed­jzeren hek uit de late 19de of vroege 20ste eeuw, met vier­kan­te stijlen, onder-, tussen- en bovenregels. De ronde spijlen zijn bovenaan halfrond verbonden met een middenspijl dienend als door stangen in de bodem verankerde hek­pijlers. De ronde onderspijl­tjes eindigen in vlammen, de spijlen lopen uit op lanspunten, en een liggende voluut van­gt het klim­mend beloop naar de make­aar op.

Bomen

(Het tussen haakjes vermeldde cijfer geeft de stamomtrek gemeten op 150 cm hoogte)

Gewone esdoorn met bont blad (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') (157 cm), een 120 jaar oude zilveresdoorn (Acer sac­cha­ri­num) (356 cm) met afge­bro­ken tak, tamme kastanje (Castanea sativa) (178 cm), gewone trompetboom (Catal­pa bignonioides) (206 cm), gewone beuk (Fagus sylva­tica) (279 cm), tulpenboom (Lirio­den­dron tulipifera) (264 cm), gewone plataan (Platanus x hispanica) (232 cm), moeraseik (Quercus palus­tris) (137 cm), zomereik met geel blad (Quer­cus robur 'Con­cordia') (92 cm in­clu­sief de klim­op), ruwe iep (Ul­mus gla­bra) (179-169 cm).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman