Boerentuin

Beschrijving

Gemengde moes- en bloementuin met snoeivormen, naast en achter een dorps­huis uit 1856, met blau­were­gen tegen de straat­gevel.

De tuin is gelegen op een hoek­perceel en is om­zoomd met een haag van gewone beuk­ (Fagus sylvatica) en een ge­mengde haag van haagligus­ter (Ligusmtrum ovalifolium) en gewone taxus­ (Taxus baccata) aan de straat. Nut en sier zijn er gecombineerd. Twee zijpaden en twee dwarse verspringende hagen verdelen de tuin in een erf, een moes­tuin en een boomgaard.

Op het erf van gestamp­te aarde ­ groeit een tamme kastanje (Castanea sativa) en de gewone taxus kreeg een vormsnoei met pri­ëlen als resultaat. Twee paden verdelen de moestuin in drie reek­sen van ­groen­ten-, fruit- en bloe­men­bedden op rij. Een gewone hazel­aar (Corylus avellana), een kwee (Cydonia oblonga) en enkele ­boompjes van buxus (Buxus sempervirens) zijn over de tuin verspreid. Drie mooie ge­snoeide priëlen in gewone taxus: dat vooraan op het erf heeft vijf stam­men, dat naast de boomgaard zeven stammen en dat bij de ingang van de moestuin ligt op een heuveltje en telt er elf. Voorheen groeide er in het midden een treures (Fraxinus excelsior 'Pendula'), die echter door de taxussen werd onderdrukt. Achteraan, in de hoek bij het tuinhek groeit een scherpe hulst (Ilex aquifolium).

Bomen
(Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeter weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte.)

• Scherpe hulst (Ilex aquifolium) 83
  • Tamme kastanje (Castanea sativa) 272