Alvergoed

Beschrijving

Bosparkje op historische site, aangelegd in de 19de eeuw bij een jachtpaviljoen als onderdeel van een oudere hoeve.

Het bosparkje op de Alver­berg, een his­to­ri­sche grafheu­vel, is gelegen in een gaaf landschap bij de Galge­beek. Het hoorde bij een als jacht­pa­viljoen ge­bouwd huis uit de 19de eeuw, dat aanvankelijk deel was van de nabu­rige hoeve 'Op den Alvers­berg' met ge­bou­wen daterend uit de 17de, 19de en 20ste eeuw. Een haag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) bakent de straatzijde af, er groeit een gewone beuk (Fagus sylva­tica) bij de toe­gang en er ligt een gras­veld rond het huis. Een laan­tje van Ameri­kaanse eik (Quercus rubra), ge­axeerd op de graf­heuvel ach­ter­aan, loopt naar het bos, opgegevat als een klein parkbos.

Naast Ameri­kaanse eik (Quercus rubra), ook bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), Atlas­ceder (Cedrus libani subsp. atlantica), gewone es (Fraxinus excelsior), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), scherpe hulst (Ilex aquifolium), gewone lijster­bes (Sorbus aucuparia), moeraseik (Quercus palustris), tamme kastanje (Castanea sativa), en zomer­eik (Quercus robur), enkele zeer fraaie bomen: gewone taxus (Taxus baccata), tamme kastanje (Castanea sativa) en op de grafheuvel zilverlinde (Tilia tomentosa).

Bomen
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeter weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte.

• Gewone taxus (Taxus baccata) 242 en 328
  • Tamme kastanje (Castanea sativa) 345 en 376