is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: aanhorigheden en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
In de kruisstraat hebben twee schuin tegenover elkaar gelegen hoevetjes uit de 19de-20ste eeuw hun traditionele beplantingen en aanleg bewaard. Gesnoeide bollen van scherpe hulst (Ilex aquifolium) markeren de inrit van het noordelijke hoevetje, met hagen van haagliguster (Ligustrum ovalifolium) rond de moes- en bloementuintjes. Een geschoren haag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) vormt de grens van de deels heraangeplante hoogstamboomgaard ten westen. Samen met nummer 49 zijn het enclaves waar traditionele elementen in een gaaf gebleven landelijke omgeving de site bepalen.
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)