Groenaanleg in de tuinwijk Vlakveld

inventaris landschappelijk erfgoed \ historische tuin of park

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Genk
Deelgemeente Genk
Straat Vlakveldplein
Locatie Vlakveldplein (Genk)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie tuinen en parken in Limburg. Deel 2. (geografische inventarisatie: 1994 - 2004).
Toegankelijkheid Publiek toegankelijk

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Openbaar plein als centrum van een tuinwijk uit 1949-1957, met interessante aanleg aanleunend bij het modernisme.

De gaaf bewaarde tuinwijk met 276 woongelegenheden, is ter plekke in een steen gesigneerd en gedateerd: "gebouwd door de Gewestelijke Woon­maat­schap­pij Het Nieuw dak naar plannen van bouwkundigen Van Mal­eghem en De Paepe, aanbesteed in 1949, ingehuldigd op 7 augus­tus 1951 en voltooid in 1957". Het is een realisatie in toepassing van de wet Brunfaut, waarbij de wegenis, de riolering en de groenaanleg gefinancierd werden door de over­heid. Tegelijk is het een vroeg voorbeeld van de overgang van werk­manshuizen naar sociale woningbouw.

Het centrum van de wijk is een fraai plein waarop de Koningin Astrid-, de Leopold II-, de Peter Benoit-, de Uitbreidingslaan en de Vooruitzichtlaan op uitmonden. Het plein is een ver­hoogd ovaal in gras met trappar­tijen, zitjes, een zandbak en pergola's, alles in verzorgd bak­steenmetselwerk uitgevoerd. De paden zijn bestraat met flag­stones, er ligt kiezel rond de zand­bak en het omlopend voetpad is met dolo­miet verhard.

Bomen

Beshulst (Ilex aquifolium 'Pyramidalis'), treurwilg (Salix x ­sepulchralis 'Tristis') (208 en 220 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte), leivormen van grootbladige linde (Tilia platyphyllos), Noorse esdoorn met donkerbruin blad (Acer platanoides 'Faassen's Black') (65-100 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte) tussen de rijweg en het plein, gewone robinia (Robinia pseudoacacia), blauwe­regen (Wisteria spec.) op de pergola's.

  • Archief S.V. Nieuwdak, Genk, 1922-1972.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.

Auteurs: De Maegd, Christiane & van den Bossche, Herman

Datum tekst: 2006

Relaties

maakt deel uit van Genk

Genk (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.