Margarethalaan

Beschrijving

Mijncité in meerdere campagnes aangelegd van 1913 tot 1948, met als hoofdas een brede, beboomde laan met grasveld en een plein waarrond de gemeenschapsgebouwen liggen.

De uitgestrekte tuinwijk werd als mijncité naar ontwerp van architect A. Blomme, in meerdere campagnes gebouwd. Er werd gestart in 1913, verdergebouwd in 1917-1918 en de laatste campagne liep van 1931 tot 1948. De Margarethalaan is als hoofdas beplant met 4 rijen grootbladige linde (Tilia platyphyllos) langs een breed grasveld. Ter hoogte van de H. Hartkerk werd een plein aangelegd, waaraan ook de schoolgebouwen liggen. Op de kruising met de Kerkstraat staat het monument "De Mijnwerker" van Raf Valleux.

• BLEUS J., 7500 jaar bouwkunst in Limburg, Leuven, 1984, p. 208-209.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman