Cockerillplaats

inventaris landschappelijk erfgoed \ historische tuin of park

Locatie Cockerillplaats (Genk)

• Inventarisatie tuinen en parken in Limburg. Deel 2. (geografische inventarisatie: 1994 - 2004).
Toegankelijkheid Publiek toegankelijk

Openbaar plein met mooie aanleg, als toegang tot een vanaf 1920-1922 gerealiseerde mijncité.

Het ovaal plein, geopend aan de Torenlaan tegenover de school, is de kerk en de 'poort' van een mijncité met grotere kavels. De Macartstraat en de Adolf Greinerstraat lopen er op uit. Het ovaal ligt in gras, wordt onderlijnd met cirkelvormige stroken haagliguster (Ligustrum ovalifolium) en een ring van witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum). Aan de huizenkant beantwoordt daar een tweede ring van witte paardekastanjes (125-160 cm stamomtrek op 150 cm hoogte) aan.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.

Auteurs: De Maegd, Christiane & van den Bossche, Herman