Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Beschrijving

West-oost-gerichte eenvoudige hallenkerk gelegen op licht hellend terrein. Gebouwd naar ontwerp van Carlos Van der Voodt in nieuwe zakelijkheid. Eerstesteenlegging in oktober 1931 en plechtige inwijding in 1933. Behaalde de tweede vermelding in de "Prijs Van de Ven" 1934. Oorspronkelijk kapelanie en in 1952 verheven tot parochiekerk. Hallenkerk met schip van twee traveeën, pseudo-transept van twee traveeën, koor van één rechte travee en vlakke sluiting, en ten slotte ingebouwde vierkante toren aan noordgevel.

Baksteenbouw op plint van breuksteen, met schip onder zadeldak (mechanische pannen), brede portiek onder zadeldak (mechanische pannen) en ingebouwde vierkante toren eveneens onder zadeldak (mechanische pannen). Vierledige verticale vensterpartijen. Portiek met rondboogpoort in verdiept gevelvlak met vlakke archivolten, in top kruisvormig venster.

Interieur: vlak plafond met schuin oplopende wanden.

• DE BRAEY J., Prijs Van de Ven 1934, in K.M.B.A., Maandschrift der Koninklijke maatschappij der bouwmeesters van Antwerpen, maart 1934, nummer 3, p. 55-58.
  • FLOUQUET P.L., Vers l'église nouvelle, intervieuw de M. Victor Marres, architecte S.B.U.A.M., in Bâtir, maart 1936, nr. 40, p. 584-586.
  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich , uitgaven van gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 819.

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

In de kerk bevinden zich zeven gebrandschilderde ramen van het Antwerpse atelier Gussenhoven & Van Wijck. Deze glas-in-loodramen hebben de volgende voorstellingen: Christus aan het kruis, Gelukzalige Louis de Montfort, Heilige Augustinus, Heilige Vincentius Ferrerius, Heilige Ambrosius, Heilige Alfonsius de Liguari en Heilige Bernardus.

• Informatie verkregen van Huibert van Eyk (juli 2021).