Villatuin

Beboomde voortuin bij een villa met poorthek en haag, uit het begin van de 20ste eeuw.

De voortuin van de villa uit het begin van de 20ste eeuw, is van de straat gescheiden door een wit ge­schil­derd smeed­ijze­ren hek van drie tra­veeën met centaal poorthek. Het hangt tussen vier­kan­te pijl­ers van gele bak­steen met spek­laag van rode baksteen en platte dek­steen van blauwe hard­steen. Het vast hek heeft hoge spijlen met lans­punt en dubbele onder- en boven­tegels met tussenliggende ringen. Het poorthek is voorzien van een la­gere ma­ke­laar en een lig­gende voluut ter op­van­ging van het klimmend beloop naar de stijlen en is uitgewerkt met een ge­spie­geld C-motief in­geschreven in een ovaal in elk spijlen­ lak en met V-motief tussen de onder­ste re­gels. De tuin is verder omhaagd met scherpe hulst langs de Nijverheidstraat en meidoorn langs de Stationstraat. De achtertuin is verruigd tot bos en de houtkant op de berm langs de vroegere spoorwegbedding, is nu aangelegd als fietspad.

Bomen

In de voortuin: twee gewone beuken (Fagus sylvatica) (160 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte), een zilverlinde (Tilia tomentosa) en een Noorse esdoorn met geelgerand blad (Acer platanoides 'Drummondii') (?) (80 cm). In de achtertuin: gewone hazelaar (Corylus avellana), taxus (Taxus baccata), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), gladde iep (Ulmus minor), ruwe berk (Betula pendula), en gewone robinia (Robinia pseudoacacia).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman