Restant van een villatuin

Smeed- en gietijzeren straathek uit 1878 van een herenhuis uit 1875.

Het grote tuinperceel naast het neoclassicistisch herenhuis dat op het kadaster verschijnt in 1875, ontstaat enkele jaren later, in 1878. Vermoedelijk werd toen ook het tuinhek geplaatst. Nu is de tuin omgezet in een geasfalteerde parkeerplaats, maar twee oude taxusexemplaren (Taxus baccata) en een vederesdoorn (Acer negundo) bleven bewaard. Het straathek telt elf traveeën op een lage, gecementeerde plint met een ezelsrug van blauwe hardsteen.

Het inrijhek is van moderne, industriële makelij maar de hek­pij­lers met sokkel, schacht met gebouchardeerde spiegels en een ge­profil­eerde deksteen met diamantpunt, alles in blauwe hard­steen zijn 19de-eeuws, evenals het zwart geschilderd hek van smeedijzer, met platte onder- en boven­re­gel, ron­de s­pij­en en korte onder­spijl­tjes met acanthusknop (deels ontbre­kend). Een derde gelijk­aar­dige pijler beëindigt het hek links. De initialen JS in het wapen boven de voordeur verwijzen naar de bouwheer, notaris Jan Schoofs.

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets.
  • Informatie verkregen van R. Christiaens.