Appartementstuin

Recente tuin bij een appartement, aangelegd in 1988.

De appartementstuin werd in 1988 aangelegd naar plannen van tuinontwerpster Vivi­ane Paelinck, vertrekkend van een oudere aanleg waar­van voor­name­lijk de bomenrand bewaard bleef. De tuin is gestructureerd in drie tuin­kamers aan de voet van een houten terras van waarop een aantrekkelijk uitzicht op de lager gelegen tuin wordt geboden. De tuin is toegankelijk via een door de Hasseltse architect Delhai­ze ontworpen trap vanaf het terras. Onderaan de trap ligt een mas­sief van bamboe en hortensia (Hydrangea spec.). De grootste tuinkamer heeft een gras­veld, bloe­men­ orders en een rand van bamboe (Arundi­ aria japonica), gewone trompetboom (Catalpa bignonioides), gewone laurierkers (Prunus laurocerasus), gewone aucuba met bont blad (Aucuba japonica 'Varie­ga­ta') en verschillende soorten tuinhortensia's. Hieraan beantwoorden twee klei­nere tuinkamers be­grensd door hoge hagen van gewone haag­beuk (Carpinus betulus). De eerste is een vijver­tuin, als recyclage voor een zand­bak, met snoei­vormen in de hoe­ken, de tweede is een rozentuin met een randbe­plan­ting van buxus (Buxus sempervirens).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman