Voortuin en hek

Beschrijving

Beboomde voortuin en tuinhek met 'hertaalde' neoclassicistische detaillering, bij de stadsvilla van 1908, gebouwd voor de Nationale Bank van België.

De stadstuin bij de als stedelijke villa opgevatte zetel van de Nationale Bank van België, die kadastraal in 1908 werd geregistreerd, is nu grotendeels ingenomen door nieuwbouw en parkeerplaats. Het afsluithek van zwart geschilderd smeedijzer bleef echter behouden. Het staat op een plint van blauwe hard­steen, met breed, cen­traal inrij­hek en mooi gedetailleerde pij­lers met art-deco-inslag. De monu­ten­lale poortpij­ers, naar boven toe verslan­kend, hebben een geprofi­eerde sokkel, een gesti­leerd triglief- en metoopmotief onder de dek­plaat, de ini­tial­en BN op de spiegel en hoge siervazen ter bekroning. De acht gelijkaar­dige maar slankere en minder hoge hekpijlers, zijn be­kroond met een knop. Het hek van ronde spijlen met lanspunt tussen platte regels bleef eenvoudig.

Bomen

Twee gewone esdoorns met bont blad (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') en twee gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus).

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman