erfgoedobject

Villatuin Eikenhof

landschappelijk element
ID: 134570   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134570

Beschrijving

Villatuin uit de late jaren 1970 naar ontwerp van Jacques Wirtz.

In dit villadomein uit het einde van de jaren 1970 werden, bij de excentrisch geplaats­te woning, tuinen naar ont­werp van Jac­ques Wirtz aangelegd. Een haag van gewone taxus (Taxus baccata), onderbroken door de bak­stenen pijlers van het houten ingangshek, begrenst het goed langs de straat en een laantje van rododen­drons begeleidt de toegang naar het huis. De tuinen strekken zich uit achter het huis en zijn even­wi­chtig opgebouwd met lijnen en volumes, s­chijn­sym­metrie en schijngeo­metrie wegens de onre­gel­matig­heid van het per­ceel. De uitge­strek­te tuin­kamers hebben een gedifferentieerde func­tie als gazon, wan­del­tuin, water­tuin, bloe­men­tuin, moes­tuin en tennis­veld en liggen op ver­schill­en­de ni­veau’s, tus­sen s­trak geschoren hagen en co­nische snoeivormen of vierkante blokken, alles van gewone haagbeuk (Carpinus betulus). Lan­ge laan­tjes in blauwe hard­steen en dolo­miet of bredere lanen in gras geven door­kijk of verbin­den de ele­menten.

De watertuin vormt de noord-zuid-as ten zuiden van de woning en ligt op drie niveaus: een waterpartij met moeras- en water­plan­ten, een met blauwe hardsteen omrand rechthoekig water­bekken met fon­tein, en tenslotte een in een boulingrin gelegen smal ka­naal met water­plan­ten. Ten oos­ten, dient een klim­op­tral­ie als loof­gang en parall­el is er een lang­gerek­te pot­ten­tuin tussen hoge hagen. Ten westen, ­aan weers­zijden van de lange oost-west as in gras gelegd, situeren zich een moes­tuin en een bloementuin, een siertuin en een tennis­veld tussen hagen. In het zuidelijk gedeelte loopt een geknikte dreef naar de Genker­steen­weg, tussen twee uitgestrekte wei­lan­den, omgeven met dreven, bomen­rijen en heestermassieven.


Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villatuin Eikenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134570 (Geraadpleegd op 05-08-2020)