erfgoedobject

Groenplein

landschappelijk element
ID: 134572   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134572

Beschrijving

Voormalige ommuurde stadstuin uit de 17de eeuw, nu openbaar plein.

Het stadhuis werd als stedelijke residentie ­ ge­bouwd om­streeks 1630 door Herman van der Stra­ten, secretaris van Hasselt. Het bezat een ommuurde tuin die tot de Schrijnma­kers­straat en de Walputsteeg reikte. In 1675 werd het huis verbouwd door Jan van Hilst, eveneens burgemeester van Hasselt. Zijn dochter Barbara van Hilst erfde het en bewoonde het na verbouwing samen met haar tweede echtgenoot Adrien, baron de Heusch. In Donk, Herk-de-Stad, bouwden deze echtelieden in de achttiende eeuw een buitenhuis, het nog bestaande, maar sterk verwaarloosde hof van Landwijk. Zoals in Donk voorzagen ze ook het fronton van het huis in Hasselt van hun wapens, die echter bij de Franse revolutie verdwenen en sedert 1804 door een uurwerk vervangen werden. Het huis werd eerst verhuurd aan de stad en in 1779 verkocht.

Na afbraak van de tuinmuur in 1780, werden er achteraan 12 linden geplant, als 'bomenplantagie' genoteerd op het kadaster, dat dan ook op het Primitief plan achter het stadhuis een blok van vijf rijen van vier bomen noteerde. Vandaag is deze voormalige tuinsite een gekasseid en beboomd plein achter de nieuwbouw van het stadhuis.

  • Kadasterarchief Limburg, Vóór-Primitief plan, 1813, herzien 1839, door Polus.
  • Historische Tuinen van Vlaanderen, Limburg, Deel 1, 2003, p. 95.
  • MAUS DE ROLLEY B., Un huillier de Heusch-van Hilst, in Le Parchemin, 36, 1986, p. 239-243.
  • RENMANS J., De families Palmers en Alen, Diepenbeek en Kortessem, s.l., s.d.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2006


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadhuis Hasselt

  • Is deel van
    Hasselt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Groenplein [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134572 (Geraadpleegd op 14-08-2020)