erfgoedobject

Voortuin van de rijkswachtkazerne

landschappelijk element
ID: 134573   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134573

Juridische gevolgen

Beschrijving

De voortuin van de 'Anno 1879' gedateerde kazerne in neoclassicistische stijl, gebouwd naar ontwerp van de Hasseltse architect Herman Jaminé is afgezet met een monumentaal, zwartgeschilderd hek op een geprofileerde voet van blauwe hardsteen. Het wordt geritmeerd door vijftien gietijzeren zuilen, waaraan de vaste hekdelen en poortvleugels zijn vastgeklonken. Het zijn ronde zuilen met gecanneleerde schacht van gebundelde en met een gekruist lint samengebonden roeden, niet zonder symboliek trouwens, die bekroond zijn met een bijl op platte sokkel. Ze zijn in de bodem verankerd door middel van ronde stangen, onderaan voorzien van volutes. Hek- en poortvleugels kregen een identieke uitwerking: dubbele vierkante onder-, tussen- en bovenregels, de beide laatste verbonden door ringen. De onderspijltjes en spijlen kregen lanspunten.

De voortuin werd nieuw aangelegd met gras en een buxushaag bij het hek en met behoud van enkele oudere bomen, onder meer zuilvormige beuk (Fagus sylvatica 'Dawyck').

  • Informatie verkregen van René Christiaens.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2006


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Rijkswachtkazerne van 1879

  • Is deel van
    Guffenslaan

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Voortuin van de rijkswachtkazerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134573 (Geraadpleegd op 23-11-2020)