Voortuinhek bij een herenhuis

Voortuinhek bij een herenhuis uit het begin van de 20ste eeuw.

Het mooie voortuinhek bij een kleiner herenhuis uit het begin van de 20ste eeuw, werd vermoedelijk later in de eeuw herzien, toen een lager gelegen garagepoort werd aangebracht. Twee monumentale zuilen van gietijzer met versierde sokkel uitlopend op de gekanneleerde en verslankende schacht, met dekplaat en zware bekroning, geven de eigendomsgrens aan. De gecementeerde plint is links onderbroken door de huisingang en rechts door de garagetoegang; ze draagt twee smeedijzeren stijlen, gevormd door bovenaan driehoekig verbonden staven met centrale spijl, uitlopend op een bekroning. De beide smeedijzeren hekken hebben het zelfde model: platte stijlen, onder-, dubele tussen- en bovenregels, en naar de makelaar toe klimmend beloop voor de ronde spijlen uitlopend op eikels.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman