erfgoedobject

Tuin van het Koninklijk Atheneum

landschappelijk element
ID
134578
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134578

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beboomde voortuin bij het neoclassicistisch gebouw uit 1865 met afsluithek uit de late jaren 1930.

Het Atheneum, een neoclassicistisch gebouw van architect J. Gérard uit 1865, bezat een voortuin die ontworpen werd door Jan Creten (Hasselt 1830-1910), een tuinarchitect die ook werkzaam was voor de kasteelheren van Bokrijk en van Kiewit. Ook zijn plannen voor het stadspark in Sint-Truiden (1876) en voor de aanleg van het Leopoldplein (1852-1856) in Hasselt werden uitgevoerd. De iconografie van 1935 toont geen hek als afsluiting. Het huidig hek moet van iets later zijn want het bezit de geest van het interbellum. De beboomde voortuin bij de schoolgebouwen is hoger gelegen en is nu aan de straatkant afgezet door een lage keermuur van breuksteen, onderbroken door een brede trappartij en gedubbeld met een laag hek er achter. Het zwart geschilderd smeedijzeren hek van zes plus zestien traveeën met een dubbel poorthek, en twee maal drie haakse traveeën aan de toegang, verkrijgt zijn ritme dankzij de accoladeboogvorm van de bovenregel en de uitwerking van de stijlen. Die bestaan uit vier in een vierkant geplaatste platte stangen, met ringen onderling verbonden en bovenaan halfrond samenlopend in het met een bol bekroond centraal punt. De gepunte platte spijlen volgen het accoladebeloop. In de tuin werden stenen, afkomstig van het Alvergoed in Diepenbeek (zie aldaar) opgesteld.

Bomen
(Het tussen haakjes vermelde cijfer geeft de stamomtrek gemeten op 150 cm hoogte)

Blauwe Atlasceder (Cedrus libani subsp. atlantica 'Glauca') (228 cm), twee oude exemplaren van gewone plataan (Platanus x hispanica) (338 en 345 cm), struiken van ­gewone taxus (Taxus baccata) (42, 43, 70 cm), goudiep (Ulmus carpinifolia 'Wredii') (59, 78 cm), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) (395 cm), Hollanse linde (Tilia x vulgaris) (183 cm).

  • Mondelinge informatie over tuinarchitect Jan Hubert Creten, telg uit een familie van tuiniers, met dank aan de heer Paul Leppens (Hasselt).
  • Mondelinge informatie van de heer R. Christiaans, waarvoor dank.
  • ANDRES M., DENEEF R., Inventaris van de bomen en houtachtige gewassen in de binnenstad van Hasselt, onuitgegeven rapport van de Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, 18 oktober 1976 (Archief Monumenten en Landschappen Leuven).

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Koninklijk Atheneum van 1865

  • Is deel van
    Guffenslaan


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuin van het Koninklijk Atheneum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134578 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.