erfgoedobject

Tuin van de Villa Ruland

landschappelijk element
ID
134584
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134584

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tuinmuur en hek in art decostijl, bij een villa uit de jaren 1940.

Ten dele bewaarde tuin bij een ruime voorstedelijke villa in interbellumstijl, uit de jaren 1940, gelegen naast en achter het huis. Mogelijk mag dit toegeschreven worden aan architect Arthur Baas, die voor de opdrachtgever magazijnen ontwierp gelegen in de Bremstraat te Hasselt. De gepubliceerde huizen van deze ontwerper vertonen verwantschap met deze villa. Het bakstenen gebouw onder platdak heeft een arduinen voorgevel van drie brede traveeën met centrale inrijpoort, gekenmerkt door het strakke spel van in- en uitspringende erkers en balkons en het wisselend ritme van de ramen. Het reliëf met mijnwerkerslamp en gekruiste hamers in de bekroning van de rechtertravee, verwijst naar de steenkolenhandel van de opdrachtgevende familie Ruland.

De zijtuin is aan de straatzijde begrensd door een tuinmuur van arduin, geritmeerd door vier iets hogere pijlers, eveneens van arduin en versierd met art-decomotieven. De muur is bekroond door een smal hek van smeedijzer en is onderbroken voor een inrijpoort in de licht achteruitspringende centrale travee. Het patroon van het hekwerk is een raster van vierkanten in twee modules gevormd door evenwaardige stijlen en regels, het geheel gedicht door plaatwerk. Vertikale, ronde staven op de makelaar dienen als handgrepen en dikke vierkante stijlen met gepunte bolbekroning als hekstijlen. Met geometrische motieven versierde metalen platen verbinden hek, stijlen en arduinen muur.

  • Bâtir, februari 1937, p. 1104.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Villa Ruland met aanhorigheden

  • Is deel van
    Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuin van de Villa Ruland [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134584 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.