Tuinen in de Luikersteenweg

Beschrijving

Tussen de Luikerpoort en de Toekomststraat, wordt de onpare straatkant van de Luikersteenweg (tegenover het Park van Villers) gekenmerkt door een reeks al dan niet alleenstaande huizen (nummers 33 tot 61), gelegen in ruime tuinen met voortuinhekken. De hoge, nagenoeg 70 à 100 jaar oude bomen en de mooie hekken uit de tweede helft van de 19de eeuw, bepalen er het straatbeeld.

Kadasteronderzoek laat er de wording van zien. Op het Primitief kadasterplan van 1812 liggen hier, buiten de stad en aan de voet van de standsomwalling, talrijke kleine vierkante tuinperceeltjes met één schaars paviljoen (op perceel 82). Vanaf 1850 smelten een aantal perceeltjes samen tot grotere tuinen en worden de paviljoenen talrijker. De paviljoentjes konden niet worden bezocht en zijn dus van op afstand beschreven. In 1852 krijgen deze gebouwtjes, die alle onderkelderd zijn, een eigen kadasternummer en zijn ze dus belastbaar; in de tweede helft van de 19de eeuw worden ze talrijker.

Einde van de 19de eeuw worden de percelen grenzend aan de straat geleidelijk bouwrijp gemaakt en verschijnen er belangrijke burgerwoningen met voortuin, een proces dat in het interbellum wordt afgerond. De toegang tot de achterliggende kavels met paviljoen wordt verzekerd dankzij twee voetgangersstraatjes: het Windstraatje dat leidt naar een beluik met kleinere huizen en één naamloze doorgang tussen huis nummer 41 en nummer 45 die ook sommige tuinen van de Weggevoerdenstraat bedient.

Een aantal tuinen is vandaag in kiezel omgezet in functie van de auto en de meterslange ligusterhagen op de perceelsgrenzen zijn hier en daar al door draadafsluitingen vervangen. Ook de hekken en poorten bleven niet overal ongeschonden bewaard en vertonen achterstallig onderhoud.

De drie gekoppelde en in groep gebouwde huizen nrs. 55-57-59 onder doorlopend mansardedak, kadastraal in 1912 geregistreerd, hebben voortuinenhekken van bandijzer; een zwaarder kaliber werd voor de stijlen gebruikt, de platte spijlen zijn bovenaan gespleten en omgekruld en worden door de regels van dubbel bandijzer omvat.

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschetsen.
  • Kadasterarchief Limburg, Primitief plan van Hasselt Sectie E, 1812 door Groulard.
  • DRIESEN W., RASKIN R., Het provinciehuis te Hasselt, in Het tijdschrift van het Gemeentekrediet, nr. 196, p. 5-26.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman