erfgoedobject

Villatuin

landschappelijk element
ID
134597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134597

Beschrijving

Smeedijzeren gloriettes en voortuinhekken bij gespiegelde gekoppelde villa’s van 1892.

De voortuinen van deze gespiegelde, architecturaal nagenoeg identieke huizen uit 1892 zijn onderling gescheiden door een ligusterhaag en hebben een verschillend straathek van smeedijzer uit dezelfde periode. Geen van beide hekken bleef volledig bewaard: bij nummer 49 verdween de rechtertravee door de inrichting van een garage en bij nummer 51 ontbreekt het poorthek.

Het vast hek van nummer 49 heeft vierkant stijl- en regelwerk, onderspijltjes eindigend in vlamvorm en ronde spijlen die door middel van een gespiegelde krul op de bovenregel verankerd zijn. De stijlen zijn bovenaan onderling halfcirkelvormig verbonden. Het bewaarde poorthek heeft vierkant stijl- en regelwerk, onder-, tussen- en bovenregels, en spijlen met lanspunt en klimmend beloop naar de makelaar, opgevangen door een liggende voluut. Het hangt tussen twee neoclassicistische gietijzeren zuilen met geprofileerde sokkel en kapiteel, bekroond met een goedendag.

Het overblijvend vaste hek van nummer 51 wordt geritmeerd door composietstijlen gemaakt van twee op een voluut eindigende stijlen die bovenaan zijn samengebonden met een tussenliggende hogere spijl en onderling verbonden zijn door gespiegelde voluten in twee registers boven elkaar en voorzien van een ring. Het hek heeft dunne spijlen die om de twee onderling halfcirkelvormig zijn verbonden.

In de hoek van elke tuin staat een ronde gloriette van smeedijzer, dat van nummer 49 krom getrokken door de oude blauwe regen (Wisteria sinensis) die het stut, dat van nummer 51 een exacte nieuwe replica ervan. De geajoureerde trap van gietijzer naar de voordeur van nummer 49 werd in het buurhuis vervangen door een nieuwe trap van blauwe hardsteen.

De tuin is op de linker zijde begrensd door een lange ligusterhaag, die ter hoogte van de achtertuin onderbroken wordt voor een hekje, wat mogelijk aantoont dat ook hier aanvankelijk een doorgang liep naar het achterliggend buurperceel, dat nu in kiezel ligt en parking (nummer 53) is geworden.

  • Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Tuinen in de Luikersteenweg

  • Is deel van
    Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villatuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134597 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.