erfgoedobject

Villatuin

landschappelijk element
ID: 134598   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134598

Beschrijving

Giet- en smeedijzeren voortuinhek en enkele hoge bomen bij de villa van 1903.

De voortuin van de imposante, licht verhoogd gelegen villa in neoclassicistische stijl, kadastraal in 1903 geregistreerd, is van de straat gescheiden door een smeed- en gietijzeren hek van acht traveeën , inclusief de twee symmetrisch geplaatste poorthekken. Het traveeritme en de poorthekken zijn gedetermineerd door gietijzeren zuiltjes met sokkel, geprofileerde schacht en sierpotje. Het vaste hek heeft een geajoureerde met roosjes versierde onderbouw, korte vlampunten als onderspijltjes en spijlen met lanspunt en krul als verankering. De poortvleugels hebben eveneens een geajoureerde onderbouw en een naar de makelaar klimmend beloop van de spijlen, opgevangen door liggende volutes. Het linker poorthek ontbreekt.

In de voortuin staan links een oude, in vorm gesnoeide taxus (Taxus baccata) en een schijncipres en rechts, parallel met de perceelsgrens, een veldesdoorn (Acer campestre), een linde (Tilia spec.) en de ruïne van een boom op rij. De met liguster omhaagde achtertuin heeft een vermeldenswaardige beuk en een kastanje.

Tot 1903 stond ook hier enkel een tuinpaviljoen.

  • Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2006


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Drie alleenstaande herenhuizen

  • Is gerelateerd aan
    Tuinen in de Luikersteenweg

  • Is deel van
    Hasselt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villatuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134598 (Geraadpleegd op 14-08-2020)