Onvolledig bewaard geheel van een siertuin, kleine boomgaard en moestuin bij een voorstedelijke villa van 1905, aansluitend bij de typologie van tuinen voor nut en voor sier, zoals die traditioneel nog in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw voorkwamen.
De tuin is begrensd door de Generaal Lemanlaan en de Paul Bellefroidlaan en ligt op het Hollands Veld. Een haag van éénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) sluit hem aan de zuid- en westzijde af en een haag van gewone taxus (Taxus baccata) aan de noord- en oostzijde.
De siertuin met inrit op de hoek ligt voor, naast en achter het huis, een 'Normandische' villa die haar stijlkenmerken, onder meer pseudo-vakwerk, onvolledig bewaart en die met een losstaand bijgebouw kadastraal in 1905 verschijnt, maar later aangepast werd. Bloemperken bevinden zich aan de voet van het huis en in het ietwat bolliggend grasperk ten noorden ervan. Een bomenrand en enkele solitairen ten westen zorgen voor geborgenheid en schaduw. Eertijds lag er een rondweg, een vijver met bruggetje, een gloriette en meerdere snoeivormen in gewone taxus (onder meer een grote en kleine beer en zetels), waarvan nog twee snoeivormen bij de ingang overblijven. Er gebeurden aanpassingen ten gevolgde van de verbreding van de Luikersteenweg en van de Lemanlaan en er verdwenen onder andere ook gewone hazelaar (Corylus avellana), sneeuwbes (subsp. laevigatus) en tamarisk (Tamarix pentandra).
De nutstuinen liggen ten zuiden. De oude boomgaard met hoogstammen telt ook leiperen (spaliers) tegen de achtergevel van het wagenhuis. De moestuin heeft koude bakken, bedden voor groenten en voor kleinfruit en parallel aan de steenweg een rij vrijstaand leifruit (contrespaliers). Een vernieuwde serre leunt tegen de dienstvleugel aan. De eigenaars bewaren de aantekeningen over boomsoorten, prijzen en aanplantingen voornamelijk van fruitbomen, sedert de jaren 1925.
Bomen
Ruwe berk (Betula pendula), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), Californische schijncipres (Chamaecyparis lawsoniana), Oosterse levensboom (Thuya orientalis), gewone es (Fraxinus excelsior), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), grootbladige hulst (Ilex x altaclarensis), grootbladige linde (Tilia platyphyllos), gewone moerascipres (Taxodium distichum), Noorse esdoorn (Acer platanoides), gewone taxus (Taxus baccata), vederesdoorn (Acer negundo), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum).
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Hasselt
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Siertuin, moestuin en boomgaard [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134604 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.