Parkje van kasteel Ter Poorten

Beschrijving

Parkje in landschappelijke stijl met markant straathek bij het voor­mal­ig kasteel uit 1913, nu herbestemd als kan­toorgebouw.

Ter Poorten is één van de voorbeelden van een oudere hoeve die in de loop van de 19de eeuw tot kasteel met park evolueerde. Op het Primitief kadasterplan van 1812 ligt er aan de Pietelbeekstraat een hoeve met gebouwen in los verband, die in 1842 als de revisie van het plan wordt gemaakt, gereduceerd is tot twee schuin ingeplante, tegenover elkaar gelegen gebouwen. Later verdwijnen die ook en verschijnt er, nu naar de steenweg gericht, een ruime villa die als kasteel staat genoteerd en de naam draagt van de verdwenen hoeve. Ze wordt op het kadaster samen met een losstaand bijgebouw in 1913 gekadastreerd. Het gebouw heeft de uitstraling die men van een begin 20ste-eeuws kasteeltje in de stadsrand verwacht. Twee bouwlagen op een verhoogde kelderverdieping, een mansardedak met oeil-de-boeuf en dakkapel, en een polychroom gebruik van de bouwmaterialen: rode baksteen met speklagen en siermotieven in gele baksteen, blauwe hardsteen voor de vensterdorpels en lateien en witte hardsteen voor de loggia. Deze beslaat de drie centrale traveeën van het huis en is nu beglaasd. Rechts sluit er een paviljoenachtig risaliet op aan en links een vierkante toren met hoog schilddak en belvedère. Vandaag is ze als kantoorgebouw herbestemd, wat vanzelfsprekend ook repercussies heeft op het parkje dat is genoteerd op de stafkaart van 1949 (illustratie zie Pietelbeek).

Het goed bezit een markant, witgeschilderd straat­hek van smeedijzer op een vernieuwde bakste­nen plint met betonnen dekstenen, van wel 23 traveeën plus een poorttravee. Het hek heeft dub­bele­ stijl­en met inge­schreven sier­motief vertrekkend uit en eindi­gend op ranke volutes, dub­bele onder- en bovenregels met ringen, en ronde spijlen uitlopend op een drietand en met klim­mend beloop naar het midden der tra­vee. Tegenstan­gen verankeren het in de plint. Het inrijhek springt nu achter­uit en volgt hetzelfde patroon maar met her­haald volutemotief; de bekro­ning is wegge­no­men en ligt op grond. Mogelijk werd de inplanting herzien of ging er een deel verloren, vermits het hek nu door een nieuwe draadafsluiting is vervolledigd.

Het parkje met een gras­veld, enkele soli­tai­ren en een brede bomen­rand, heeft nu geas­fal­teer­de wegen en werd voorzien van electrische verlichting en een par­king, elementen die de bestemmingswissel van wonen naar kantoor met zich meebrengen.

Bomen
(Het tussen haakjes vermelde cijfer geeft de stamomtrek gemeten op 150 cm hoogte)

Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), gewone esdoorn met bont blad (Acer pseu­dopla­tanus 'Leo­pol­dii'), flu­weelboom (Rhus typhina), gewone es (Fraxinus excelsior), Oosterse levens­boom (Thuya orientalis), gewone robinia (Robi­nia pseudoacacia), Gou­diep (Ulmus carpinifolia 'Wredii'), Californische schijncipres (Chamaecyparis lawsoniana), kers­ pruim met bruinrood blad (Prunus cerasifera 'Nigra'), moera­seik (Quercus palustris), ruwe berk (Betula pendula) en Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata'). Ook zomer­eik (Quercus robur) (120 cm, 260 cm V), witte paardekastanje (Aescu­lus hippo­cas­ta­num) (299 cm), treurberk (Betula pendula 'Youn­gii') (70 cm), bruine beuk (Fagus sylva­tica 'Atro­puni­cea') (243 cm), tulpenboom (Lirio­den­dron tulipi­fera) (274 cm), Amerikaanse eik (Querf cus rubra) (294 cm), gewone robinia (Robinia pseudoacacia) (122 cm) en Krimlinde (Tilia x euchlora) (194 cm).

• Kadasterarchief Limburg, Primitief plan van 1812 door H. Groulard. Herziening 1842.
  • Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets.