erfgoedobject

Kloostertuin

landschappelijk element
ID
134607
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134607

Beschrijving

Gereduceerde, ommuurde kloostertuin uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met latere wijzigingen.

De ommuurde kloos­ter­tuin in het stadscentrum, is nu ten behoeve van een naastgelegen parkeerterrein in oppervlakte gereduceerd. De ommuring, deels ver­nieuwd­ en deels verlaag­d, is de oude bak­ste­nen fruit­­muur van het klooster; hij wordt geritmeerd door lisenen als steun­be­ren. De wegen en paden zijn gestraat in platines, betontegels, as­falt, betonnen imita­tiekasseien en dolomiet. De rechthoekige tuin, die als perceel rond 1884 ontstond is onderverdeeld in groenten- en bloemperk­en, afge­boord met ­ ha­gen van buxus (Buxus sempervirens). Het hoofdpad is beplant met afgewisseld gewone kerspruim (Prunus cerasifera) en gewone kerspruim met bruinrood blad (Prunus cerasifera 'Nigra'). Een bijzonder fraaie groep Gentse harde azal­ea's groeit temidden van een grasperk in de gekasseide binnenkoer tussen de drie kloostervleugels. Een zwaardlelie (Yucca spec.) dient als ver­tikaal ele­ment in het grasveld.

Bomen

Gewone Dou­glasspar (Pseudotsuga menziesii), groot­bladige linde (Tilia platyphyllos) en Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana). Een tamme kastanje (Castanea sativa) (389 cm stamomtrek op 150 cm hoogte) bij de inrijpoort.

  • Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets van 1884.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kloosterkerk Sint-Rochus en minderbroedersklooster

  • Is deel van
    Minderbroedersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloostertuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134607 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.