Kloostertuin

inventaris landschappelijk erfgoed \ historische tuin of park

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Minderbroedersstraat
Locatie Minderbroedersstraat (Hasselt)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie tuinen en parken in Limburg. Deel 2. (geografische inventarisatie: 1994 - 2004).
Toegankelijkheid Niet toegankelijk

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gereduceerde, ommuurde kloostertuin uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met latere wijzigingen.

De ommuurde kloos­ter­tuin in het stadscentrum, is nu ten behoeve van een naastgelegen parkeerterrein in oppervlakte gereduceerd. De ommuring, deels ver­nieuwd­ en deels verlaag­d, is de oude bak­ste­nen fruit­­muur van het klooster; hij wordt geritmeerd door lisenen als steun­be­ren. De wegen en paden zijn gestraat in platines, betontegels, as­falt, betonnen imita­tiekasseien en dolomiet. De rechthoekige tuin, die als perceel rond 1884 ontstond is onderverdeeld in groenten- en bloemperk­en, afge­boord met ­ ha­gen van buxus (Buxus sempervirens). Het hoofdpad is beplant met afgewisseld gewone kerspruim (Prunus cerasifera) en gewone kerspruim met bruinrood blad (Prunus cerasifera 'Nigra'). Een bijzonder fraaie groep Gentse harde azal­ea's groeit temidden van een grasperk in de gekasseide binnenkoer tussen de drie kloostervleugels. Een zwaardlelie (Yucca spec.) dient als ver­tikaal ele­ment in het grasveld.

Bomen

Gewone Dou­glasspar (Pseudotsuga menziesii), groot­bladige linde (Tilia platyphyllos) en Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana). Een tamme kastanje (Castanea sativa) (389 cm stamomtrek op 150 cm hoogte) bij de inrijpoort.

  • Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets van 1884.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.

Auteurs: De Maegd, Christiane & van den Bossche, Herman

Datum tekst: 2006

Relaties

maakt deel uit van Minderbroedersstraat

Minderbroedersstraat (Hasselt)

is gerelateerd aan Kloosterkerk Sint-Rochus en minderbroedersklooster

Minderbroedersstraat 15-23, Hasselt (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.