Gereduceerde, ommuurde kloostertuin uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met latere wijzigingen.
De ommuurde kloostertuin in het stadscentrum, is nu ten behoeve van een naastgelegen parkeerterrein in oppervlakte gereduceerd. De ommuring, deels vernieuwd en deels verlaagd, is de oude bakstenen fruitmuur van het klooster; hij wordt geritmeerd door lisenen als steunberen. De wegen en paden zijn gestraat in platines, betontegels, asfalt, betonnen imitatiekasseien en dolomiet. De rechthoekige tuin, die als perceel rond 1884 ontstond is onderverdeeld in groenten- en bloemperken, afgeboord met hagen van buxus (Buxus sempervirens). Het hoofdpad is beplant met afgewisseld gewone kerspruim (Prunus cerasifera) en gewone kerspruim met bruinrood blad (Prunus cerasifera 'Nigra'). Een bijzonder fraaie groep Gentse harde azalea's groeit temidden van een grasperk in de gekasseide binnenkoer tussen de drie kloostervleugels. Een zwaardlelie (Yucca spec.) dient als vertikaal element in het grasveld.
Bomen
Gewone Douglasspar (Pseudotsuga menziesii), grootbladige linde (Tilia platyphyllos) en Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana). Een tamme kastanje (Castanea sativa) (389 cm stamomtrek op 150 cm hoogte) bij de inrijpoort.
Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets van 1884.
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed. Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)