Drie villatuinen

Beschrijving

Drie villatuinen op ruime percelen langs de dreef naar het kasteel van Runkst, aangelegd sedert de jaren 1970.

Nummer 6. Villatuin aangelegd naar een plan van Jacques Wirtz uit 1982, in meerdere fasen tot stand gekomen. De voor­tuin is opgevat als een hagen- en klim­optuin met vijver, fontein en paden van klei­klinkers met geleide linde (Tilia spec.) en hagen van haag­beuk (Carpinus betulus), Acer griseum, ­Cor­nus kousa en Pyrus salicifolia. Ter­rassen sluiten aan bij het huis en zijn afgeboord met taxusha­gen. In de grasvelden naast het huis lopen dub­bele hagen van haag­beuk­ en groeit buxus (Buxus sempervirens). Het ouder gras­veld heeft een bomen­rand en U-vormige massieven van hagen, scherpe hulst (Ilex aquifolium) en gele kor­noelj­e (Cornus mas). Brede tuinpaden liggen in dolomiet en aan de rand groeit een dubbele rij kleinbladige linde (Tilia cordata). De mammoetboom (Sequoiadendron gigan­teum) is circa 40 jaar oud.

Nummer 8. Recente tuin uit 1993-1995, waarvan de natuurlijke poel van het voormalig kasteel van Runkst als vijver wordt gebruikt en waarvan enkele oudere bomen bewaard ble­ven. Jongere exemplaren van amberboom (Liquidambar styraciflua) en fosielboom (Metase­quoia glyp­tostroboides).

Nummer 10. Nieuwe tuin, achteraan grenzend aan het 11 hectare groot kasteelbos van Runkst met voornamelijk gewone beuk (Fagus sylvatica) en een zome­reik (Quercus robur) met een stamomtrek van 280 cm (gemeten op 150 cm hoogte).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman