Drie villatuinen op ruime percelen langs de dreef naar het kasteel van Runkst, aangelegd sedert de jaren 1970.
Nummer 6. Villatuin aangelegd naar een plan van Jacques Wirtz uit 1982, in meerdere fasen tot stand gekomen. De voortuin is opgevat als een hagen- en klimoptuin met vijver, fontein en paden van kleiklinkers met geleide linde (Tilia spec.) en hagen van haagbeuk (Carpinus betulus), Acer griseum, Cornus kousa en Pyrus salicifolia. Terrassen sluiten aan bij het huis en zijn afgeboord met taxushagen. In de grasvelden naast het huis lopen dubbele hagen van haagbeuk en groeit buxus (Buxus sempervirens). Het ouder grasveld heeft een bomenrand en U-vormige massieven van hagen, scherpe hulst (Ilex aquifolium) en gele kornoelje (Cornus mas). Brede tuinpaden liggen in dolomiet en aan de rand groeit een dubbele rij kleinbladige linde (Tilia cordata). De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) is circa 40 jaar oud.
Nummer 8. Recente tuin uit 1993-1995, waarvan de natuurlijke poel van het voormalig kasteel van Runkst als vijver wordt gebruikt en waarvan enkele oudere bomen bewaard bleven. Jongere exemplaren van amberboom (Liquidambar styraciflua) en fosielboom (Metasequoia glyptostroboides).
Nummer 10. Nieuwe tuin, achteraan grenzend aan het 11 hectare groot kasteelbos van Runkst met voornamelijk gewone beuk (Fagus sylvatica) en een zomereik (Quercus robur) met een stamomtrek van 280 cm (gemeten op 150 cm hoogte).
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed. Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)