erfgoedobject

Stadstuintje

landschappelijk element
ID: 134614   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134614

Beschrijving

Tuintje, afsluitmuur en hek van Paul Saintenoy uit 1902, op de straathoek van de Lombaardstraat en Schrijnwerkersstraat.

Hoektuintje als erf bij de huidige Rechtbank van Eerste Aanleg (oud Provincieraadsgebouw), naar ontwerp van Paul Saintenoy uit 1902, begrensd door een verzorgde tuinmuur van drie en een halve travee en een in­rij­poort. Getrapte plint met geprofileerde sokkel en ezelsrug, alles van blauwe hardsteen en vier hekpijlers van hetzelfde, voorzien van een schijfmotief (zoals in de Dokter Willem­straat) en met een afgeronde piramide als bekroning. Zwart­ geschilderd hek van smeedijzer, met vier regels en ronde spijlen met knopbekroning. Inrijpoort met ronde hekstijlen met gestileerde, vereenvoudigde knopbekroning, gelijkaardige spijlen en spijltjes en een blind onderbord.


Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadstuintje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134614 (Geraadpleegd op 09-08-2020)