erfgoedobject

Ingangshek van de stedelijke begraafplaats

landschappelijk element
ID
134616
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134616

Beschrijving

Gesigneerd en 1931 gedateerd ingangshek.

De stedelijke begraafplaats, aangelegd naar ontwerp van stadsingenieur J. Swartenbroekx, werd 'ingezegend' op 31 december 1930. Later kende het uitbreidingen. Het is slechts vermeldenswaard omwille van zijn ingangshek. Het hek is gevat tussen twee dienstgebouwtjes, bestaat uit een inrijpoort en twee flanke­rende voet­gan­gers­deurtjes en sluit naar vorm en uitwerking aan bij de eclec­ti­sche ­ tra­di­tie met een toegeving aan de art-déco-mode. De signatuur leest men op het hek: 'N. Fornoville Antwerpen 1931 Ferronerie d'art'. De vier­ an­dere pijl­ers zijn van bak­steen met uitge­werk­te sok­kel, spekl­agen met spie­gels, gedeco­reerd kapi­teel en dek­plaat van blauwe hard­steen. Het zwart ­ge­schil­derd hek van smeed­werk, met dubbele vaste stijlen als bijkomen­de platte pijlers, bovenaan in apsisvorm verbon­den, opgevuld met deco­ratief smeedwerk, is met voluten veran­kerd in de bodem. Verder vier­kante hekstijlen en poort­makelaar be­kroond met een kruis, vierkante onderregel, dub­bele tussen- en boven­regel met meandermotief als vulling, vierkante spijlen als vlam gepunt, ronde onder­ pijltjes en tussenspijl­en.

  • Kadasterarchief Limburg, Primitief Plan, 1813.
  • Kadasterarchief Limburg, Legger, 1844.
  • Sint-Salvatorkliniek Hasselt: 50 jaar dienende naastenliefde 1924-1974, Hasselt, 1974.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ingangshek van de stedelijke begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134616 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.