De stedelijke begraafplaats, aangelegd naar ontwerp van stadsingenieur J. Swartenbroekx, werd 'ingezegend' op 31 december 1930. Later kende het uitbreidingen. Het is slechts vermeldenswaard omwille van zijn ingangshek. Het hek is gevat tussen twee dienstgebouwtjes, bestaat uit een inrijpoort en twee flankerende voetgangersdeurtjes en sluit naar vorm en uitwerking aan bij de eclectische traditie met een toegeving aan de art-déco-mode. De signatuur leest men op het hek: 'N. Fornoville Antwerpen 1931 Ferronerie d'art'. De vier andere pijlers zijn van baksteen met uitgewerkte sokkel, speklagen met spiegels, gedecoreerd kapiteel en dekplaat van blauwe hardsteen. Het zwart geschilderd hek van smeedwerk, met dubbele vaste stijlen als bijkomende platte pijlers, bovenaan in apsisvorm verbonden, opgevuld met decoratief smeedwerk, is met voluten verankerd in de bodem. Verder vierkante hekstijlen en poortmakelaar bekroond met een kruis, vierkante onderregel, dubbele tussen- en bovenregel met meandermotief als vulling, vierkante spijlen als vlam gepunt, ronde onder pijltjes en tussenspijlen.
Kadasterarchief Limburg, Primitief Plan, 1813.
Kadasterarchief Limburg, Legger, 1844.
Sint-Salvatorkliniek Hasselt: 50 jaar dienende naastenliefde 1924-1974, Hasselt, 1974.
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed. Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ingangshek van de stedelijke begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134616 (geraadpleegd op ).