erfgoedobject

Tuin van hoeve Ten Roye

landschappelijk element
ID
134624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134624

Beschrijving

Oude gracht van een historische site met vakwerkbouw en een nieuwe aanleg, opklimmend tot 1683.

Van deze historische site in een gaaf bewaard landschap, gevoed door de Kermterbeek, bleef de oude omgrachting bewaard. De restauratie van het woonhuis, gedateerd 1683, en een stal in vakwerk­bouw samen met de aanleg van de omgeving, zijn aan de gang.

Bomen

Gewone es (Fraxinus excelsior) en geknotte schiet­wilg­ (Salix alba) op de dijk bij de gracht. Verder ook Cana­dapopu­ier (Populus x canadensis), Euro­pese lork (Larix decidua), fijne spar (Picea abies), zomereik (Quercus robur), en in de ver­wilderde tuin­si­te, een monu­nen­tale snoei­vorm van buxus (Buxus semper­vi­rens subsp. sempervirens).


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Ten Roye

  • Is deel van
    Kermtstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuin van hoeve Ten Roye [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134624 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.