Parkje van het Jessehof

Beschrijving

Verwilderd, landschappelijk parkje uit het einde van de 19de eeuw bij een circa 1992 afge­brand bui­ten­huis met boerderij.

Het ligt ten noorden van de dorpskern en van de Demer, tegenover het Prinsenhof ten zuiden van de Demer. Het gaat om een oude site, waarvan de boerderij voorheen anders was ingeplant, in een omhaagd akkerl­and, al genoteerd op de Fer­rrariskaart (1774-1775). Nu is het goed be­grensd door vier stra­ten. Dit was al op de Dépôt-kaart van 1871 het geval. Ze toont twee parallel gelegen gebouwen en meer zuidelijk een vijver, maar geen parkje; allicht was het toen enkel boerderij.

Ten kadaster staat het goed bekend als Jesseshof, gelegen "aen den Squaden hof". Later, vermoedelijk toen het buitenhuis werd, noemde men het Belvedère. De opmetingsschets van 1887 toont onder andere de aanbouw van midden- en hoekrisalieten aan het woonhuis. Het lag tegenover een dienstgebouw en er sloot een al bestaande moestuin bij aan met een halfronde muur. Mogel­ijk geeft het jaartal 1887 ook de aanleg van het huidig parkje aan.

Van deze park­aan­leg met interessante bomen, blijven nu nog de inkom langs de Over­de­mer­straat, res­tanten van een vijver ten zuiden en van een moes- en fruit­tuin met afgerond beloop ten oosten over. Langs de Jes­ses­hof­straat liggen vervallen aan­horig­heden en van de begrenzing blijven er beu­ken­ hagen over. Brandschade rond 1992 maakte het huis onbewoonbaar, dit had ook repercussies op het onderhouden en dus het verder bestaan van het parkje.

Bomen

Bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') en gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone robi­nia (Robinia pseudoacacia), gewone haag­beuk (Carpinus betulus), mispel (Mespilus germanica), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum), zomereik (Quercus robur), zwarte els (Alnus glutinosa), en een zeldzame sassafras (Sassaf­ras albidum) (60 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte en een gekapte van 168 cm).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman

Aanvullende informatie

In 2017 zijn het landhuis en de bijgebouwen grondig gerenoveerd. Langs de Overdemerstraat is de oorspronkelijke haag vervangen door een taxushaag, maar langs de noord-, oost- en zuidgrens is de oude, uitgegroeide haagbeukenhaag nog aanwzezig.