Park van het kasteel van Schimpen

Beschrijving

Tuin in landschappelijke stijl met pittoresk karakter (onge­veer 2,5 hectare) bij een eclectisch heren­huis met wagen­huis en achterliggend bos, aangelegd om­streeks 1870.

Het goed van Schimpen ligt halfweg Kuringen en Stevoort, ten noorden van de Runk­sterbeek en ten zuiden van de dorpskern. Het huis werd omstreeks 1870 gebouwd als buitenverblijf voor een Franse wijnhandelaar, naar wie het ook kasteel Bidaut wordt genoemd. De Dépôt-kaart van 1871 geeft ten zuiden van de hoeve aangeduid als 'Bosch Wooning', een huis met tuin aan de straatkant en halfweg, aan een pad dat beide woningen verbindt, een kleine rechthoekige waterpartij. Op de latere uitgave is het domein weergegeven zoals het nog bestaat: in een parkje met voortuin ligt het huis met ten noordoosten de aanhorigheden en ten noorden een langgerekt lustbos met een rondweg die de nu 'verlandschappelijkte' vijver aandoet. Een zwart geschilderd smeedijzeren hek van drie traveeën, de mid­delste als voetgangersdeur, geeft toegang tot de voortuin van het langgerekt, rechthoekig goed. Composietstijlen, bestaande uit boven­ aan halfrond verbon­den vier­kan­te stij­len en de tussenl­ig­gende, hoger uitsteken­de ronde spijl met vergulde lanspunt, fungeren als hekpijlers. Ze zijn middels ronde stangen in de bodem veran­kerd. Het hek heeft een afnemend bel­oop naar de makelaars, vier­kante stijl­en, een onder-, tussen- en gebo­gen boven­regel en ron­de spijl­en met vergulde lanspunt. Lig­gende C- en voluut­mo­tie­ven, deels ver­guld, verfraaien de bovenregel.

Een korte aarden oprit verrijkt met met­aalslak, maakt deel uit van de rondweg in de voortuin en loopt naast het huis in rechte lijn verder naar het ach­ter­aan gele­gen wagenhuis. Het huis van baksteen met overvloedig gebruik van blauwe hardsteen, is gebouwd in een eclectische stijl met neoclassicistische inslag en straalt zijn bestemming van zomerse verblijfplaats uit. De brede, beglaasde ingangspui met balkon erboven, is geflankeerd door een polygonaal hoog torentje en door een lager bouwdeel met zijtrapgevel.

De beboomde voortuin is een verdiept grasveld met aan de straatkant een ruim ovaal van tien reuzenlevensbomen met uitlopers en enkele monumentale solitaire bomen. Ook de achtertuin is een gras­veld met bomen­rand en bruine beuken op een rij en in een groepje (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), met kussens mooi ster­ren­mos als onderbegroeiing. Het wordt geflankeerd door een laan­tje van fijne spar (Picea abies). Ten noorden ligt een lang perceel lustbos met vijver. De moestuin ten oosten van het wagenhuis bestaat niet meer, zoals ook een lange ro­zen­haag die het wagenhuis met het herenhuis verbond.

Bomen
(Het tussen haakjes vermelde cijfer geeft de stamomtrek op 150 cm hoogte.)

Amerikaanse eik (Quer­cus rubra), bruine beuk, vormloze buxus (Buxus sempervirens subsp. sempervirens), gewone es (Fraxinus excelsior), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), fijne spar (Picea abies), gewone robi­nia (Robinia pseudoacacia), gewone esdoorn met purperrode bladonderkant (Acer pseudoplatanus 'Purpureum'), gele treur­wilg (Salix x sepulchralis 'Tristis'). Ook rododendron (Rhododendron spec.). Bruine beuken in groep (229 cm) en als solitair (322 cm), eenbladige gewone es (Fraxinus ex­celsior 'Hessii') (155 cm), ongedoornde valse christusdoorn (­Gle­dits­ia tria­can­thos 'Iner­mis') (270 cm), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) (222 cm), fijne spar (223 cm), grauwe abeel (Populus x canescens) (196 cm), Amerikaanse eik (342 en 288 cm), zuilvormige gewone robinia (Robinia pseu­doa­cacia 'Pyramidalis') (261 cm) (de Belgische kampioen), reuzenlevensboom (Thuya pli­cata) met uitlopers (200 tot 218 cm) en een solitair (230 cm), ruwe iep met opgaande twijgen (Ul­mus glabra 'Exonien­sis') (194 cm aan de voet, ziek exem­plaar).

• Mondelinge mededeling verkregen van de tuinman.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman