Lage Bogaardhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage Bogaardhoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Groeningenhof met omgeving

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen van rond 1870 (?); gelegen binnen omhaagd domein aan zuidelijke uiteinde van het park. Pachthoeve bij Groeningenhof vermoedelijk circa 1870 opgericht op een perceel van het Warandeveld.

Rechthoekige bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Woonhuis van twee bouwlagen (nok parallel met de straat) waartegen stalling, met woongedeelten, van één bouwlaag (nok parallel met de straat) en langsschuur (nok haaks op de straat); afzonderlijk wagenhuis (nok parallel met straat) aan noordzijde.

Woonhuis: beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels, rechthoekige luiken met afgeronde hoeken bij oostgevel, rechthoekige deur in westgevel. Vernieuwd aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen en golfplaten) bij zuidgevel.

Woon- en stalgedeelte met aan noordgevel centraal rechthoekig laadluik, met afgeronde bovenhoeken, onder zadeldak; getraliede rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en lekdrempels, enkele ronde venstertjes. Zuidgevel met vernieuwde rechthoekige stal- en woningvensters, enkele ronde venstertjes onder daklijst.

Langsschuur van vier traveeën; rechthoekige luiken met arduinen dorpels, uilengaten in top. Noordgevel met laadluik namelijk eenvoudig drielicht met centrale rondboog geflankeerd door rechthoekige muuropeningen. Poorten rechthoekige, of met afgeronde hoeken. Wagenhuis met korfboogpoorten.

• VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 626.

Auteurs: Wylleman, Linda