Tuin van de witherenpastorie Woutershof

Beschrijving

Voormalig pastoriegoed met dreef, 19de-eeuws straathek, voortuin, achtertuin en een pastorie van 1744, nu gemeentelijk museum.

Het huis op het omgracht voormalig pastoriegoed dateert van 1744 en vervangt de 17de-eeuwse pas­torie die afge­beeld is op de figu­rat­eve kaart van Cornelis Lowis uit 1661 in het kaartboek van de abdij van Averbode, die er de bouwheer van was. Het beantwoordde met zijn voorkoer en ach­tertuin aan het geliefde model van het wonen 'entre cour et jardin', hier nog versterkt door de ligging op het einde van een korte dreef. Deze situatie is goed afleesbaar op de Primitieve Kadasterkaart door H.A. Neven uit 1827.

Sedert 1974 is het Woutershof gemeen­tel­ijk heem­kundig mu­seum. Het ligt ten noord­oosten van de dorps­kern, tussen de Ringlaan en de Deken­straat. Vanaf de straat, vertrekt er een korte dreef van twee­maal zes bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropuni­cea') (180-245 cm) van het inrij­hek naar het poort­gebouw en de binnen­koer. Ver­moe­del­ijk herge­bruikt, grijs geschil­derd smeedi­jzeren hek van elf traveeën op een lage bakstenen plint met dek­steen van blauwe hardsteen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het heeft rechthoe­hige onder- en boven­re­gels en zwaar­dere stij­len uitlopend op een krul. Per twee zijn deze stijlen onderling verbon­den met de tussenliggende ronde hogere spijl met knop­pen en sier­ha­ken op de schacht en een hogel. De ronde spijlen met speer­punt zijn in de bovenregel verankerd met een uitgewerkt C-motief, afwisse­lend in spiegel­beeld gebruikt. De korte tus­senspijltjes vertonen een vlamvorm en per travee doet een zware voluut dienst als steunbeer. De twee lage bakste­nen pijlers met plint werden vernieuwd.

De bin­nen­plaats is als voor­tuin ingericht met buxus­ha­gen en hor­ten­si­as. De ach­ter­tuin heeft eveneens buxusha­gen en is momenteel in gebruik als fuchia­tuin. Verder zijn er wat fruitbomen en een vermel­dens­waardige zwarte walnoot (Juglans nigra) (250 cm stamomtrek op 150 cm hoogte) en een tamme kastanje (Casta­nea sativa) (394 cm stamomtrek op 150 cm hoogte). Voor­heen was de pastorie achter­aan be­grensd door de Man­gel­beek.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief plan door H.A. Neven; verzamelkaart van 1827.
  • VAN ERMEN E., Het kaartboek van Averbode (1650-1680), Car­tografische en iconografische bronnen voor de geschiedenis van het landschap, Brussel, 1997, p. 162.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman