erfgoedobject

Siertuin van een architectenwoning

landschappelijk element
ID
134645
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134645

Beschrijving

Rond 1990 aangelegde tuin bij een architectenwoning uit 1961 met latere uit­breidin­gen, ontworpen door landschaps­ar­chi­tect Jac­ques van Scher­pen­zeel Thim.

De opeenvolgende tuin­kamers in strak­ke stijl her­nemen deels de tuinen die kort na de bouw van het huis werden aangelegd en dus dateren uit de jaren 1960, zoals de bin­nen­tuin en het terras. De recen­tere delen, rond 1990 ontworpen door landschaps­architect Jacques van Scherpenzeel Thim, liggen ook deels op een recente uit­breiding van het oor­spronkelijk bouwterrein. Een omlo­pend en slin­gerend­ wan­del­pad ver­bindt de verschillende ele­menten en voert langs vij­vers, de scha­duw­tuin, de wilde bloe­men­tuin, de witte tuin, de moestuin, de kruiden­tuin, de bloemen­tuin, de pluktuin en de rozen­tuin. Het resultaat is een fraaie en aangename wandeling langs afwisselende scènes met telkens andere belevingen.


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Siertuin van een architectenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134645 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.