Gemeentelijk domein Bovy

Beschrijving

Gemeentelijk park van 32 hectare, met re­creatief en educa­tief karak­ter, voormalig hoevedomein van de abdij van Averbode.

Het goed is vernoemd naar Joseph Bovy, van 1872 tot 1879 ­ provinciegouverneur en sedert 1849 eige­naar van de Bol­der­berg­se Win­ning. Zijn schoon­vader Lambert Jacobs had de hoeve als zwart­goed verworven en ze was van de 12de eeuw af tot 1797 een afhan­hekl­ijk­heid ­ van de abdij van Aver­bo­de. Op het Primitief kadasterplan wordt ze Bolderbergsche Winning genoemd en is ze een omgracht goed met losstaande gebouwen.

Bij de voormalige hoevegebouwen, nu als onthaal en café in gebruik, ligt een park­bos van voorna­melijk zomer­eik (Quercus robur) en in de vochtige delen Canada­popu­ier (Populus x canadensis) en zwarte els (Alnus glutinosa), met een onder­be­groei­ng van Ame­rikaan­se vogel­kers (Prunus serotina), sneeuw­bes (Symphoricarpus albus subsp. laevigatus) en scherpe hulst (Ilex aquifolium). Er werden wandel­paden in aan­gelegd en een 'kabou­ter­bos'. De water­par­tijen zijn hengelplassen geworden.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief plan door H.A. Neven, Verzamelkaart van 1827.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman