Ommuurde tuin bij een herenhuis van 1848 met resterend paviljoen vermoedelijk uit 1884 en enkele oude bomen.
De beboomde en ommuurde tuin met tuinpaviljoen hoort bij een herenhuis, dat in 1848 op het kadaster verschijnt en in 1884 verbouwd wordt, en is nu deels ingericht als parkeerplaats. De tuin ligt achter de rijwoning maar grenst toch aan twee straten: de bakstenen muur aan de Schoterweg, vermoedelijk uit de periode van de verbouwing, vormt de grenst op de lange zijde ten zuiden en een recentere afsluiting aan Kolmen vormt de korte oostelijke grens. Zoals hij er nu bij ligt is het een povere restant van wat eens een belangrijke tuin in het dorp moet zijn geweest. Van die aanleg blijven enkele oude bomen over en een tuinpaviljoen, vermoedelijk ook uit 1884. Het paviljoen is een wit geschilderd, open paviloen met rustiek karakter, te danken aan het tentdak dat door zes boomstammen wordt gestut. Het heeft een verhoogde sokkel met treden. Paden en grasveld zijn ingenomen door parkeerplaatsen.
Bomen
Bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone esdoorn (Aces pseudoplatanus), gewone taxus (Taxus baccata), gewone es (Fraxinus excelsior), ginkgo (Ginkgo biloba), scherpe hulst (Ilex aquifolium), Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata') en een monumentale Amerikaanse gleditsia (Gleditsia triacanthos 'Fastigiata Tortuosa') met omgekeerd piramidale kroon (323 cm stamomtrek op 150 cm hoogte), Belgische kampioen.
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed. Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
zeldzame cultivar van Valse christusdoorn
Op basis van aanvullende informatie van Jef Van Meulder van de Limburgse Bomenwerkgroep blijkt de zeldzame zuilvorm van de Valse christusdoorn met kronkelende twijgen geïdentificeerd als Gleditsia triacanthos 'Columnaris' (Brickel et al., 2016)