Tuin van een herenhuis uit 1848

Beschrijving

Ommuurde tuin bij een herenhuis van 1848 met resterend paviljoen vermoedelijk uit 1884 en enkele oude bomen.

De beboomde en ommuurde tuin met tuinpavil­joen hoort bij een herenhuis, dat in 1848 op het kadaster verschijnt en in 1884 verbouwd wordt, en is nu deels inge­richt als par­keer­plaats. De tuin ligt achter de rijwoning maar grenst toch aan twee straten: de bakstenen muur aan de Scho­terweg, ver­moedelijk uit de periode van de verbouwing, vormt de grenst op de lange zijde ten zuiden en een recen­tere af­slui­ting aan Kolmen vormt de korte ooste­lijke grens. Zoals hij er nu bij ligt is het een povere restant ­van wat eens een belangrijke tuin in het dorp moet zijn geweest. Van die aanleg blijven enkele oude bomen over en een tuinpavilj­oen, ver­moedelijk ook uit 1884. ­Het paviljoen is een wit geschilderd, open pavil­oen met rus­tiek karakter, te danken aan het tent­dak dat door zes boom­stammen wordt gestut. Het heeft een ver­hoogde sokkel met tre­den. Paden en grasveld zijn ingenomen door par­keerplaatsen.

Bomen

Bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone esdoorn (Aces pseudoplatanus), gewone taxus (Taxus baccata), gewone es (Fraxinus excelsior), ginkgo (Ginkgo biloba), scherpe hulst (Ilex aquifolium), Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata') en een monumentale Ameri­kaanse gleditsia (Gleditsia tria­canthos 'Fastigiata Tortu­osa') met omge­keerd pira­mi­dale kroon (323 cm stamomtrek op 150 cm hoogte), Belgische kampioen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman

zeldzame cultivar van Valse christusdoorn

Op basis van aanvullende informatie van Jef Van Meulder van de Limburgse Bomenwerkgroep blijkt de zeldzame zuilvorm van de Valse christusdoorn met kronkelende twijgen geïdentificeerd als Gleditsia triacanthos 'Columnaris' (Brickel et al., 2016)

Auteurs: Himpe, Koen