Voortuin

Voortuinhek bij een herenhuis van 1898.

Het vrijstaand, ruim herenhuis in het centrum van het dorp, werd op het kadaster geregistreerd in 1898, na de sloping en herverkaveling van een oudere, uit twee vleugels bestaande constructie. Het is een typische dorpswoning opgetrokken in een vrije interpretatie van de traditionele stijl, voor­afgegaan door een smalle voortuin met hek. Het smeedijzeren hek is gevat tussen de buurhuisgevel rechts, en een bakstenen pilaster links. Het is een vast hek met onder-, tussen- en bovenregel, spijlen met lanspunt en onderspijltjes met vlampunten. Het telt vijf traveeën en is geritmeerd door samen­gestelde stijlen; ze zijn gevormd door twee op een krul eindigende vierkante staven die bovenaan samengebonden zijn met een hogere tussenspijl met lanspunt, geflankeerd door gespiegelde volutes en C-motieven in twee registers boven elkaar. Het poorthek is verdwenen. Verder nog geschoren hagen en sierstruiken.

Beboomde achtertuin.

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschetsen.