Villatuin met tuinpaviljoen

Beschrijving

Voortuinhek bij de villa van 1903 en goed bewaard tuinpaviljoen in rustieke stijl met picturaal gebruik van baksteen, uit 1895.

Achter de eclectische villa, kadastraal geregistreerd in 1903 en voorafgegaan door een nu in kiezel gelegde voortuin met een hek van dezelfde makelij als nummer 37, ligt een achtertuin met rustiek paviljoen van 1895. Het is afzonderlijk toegankelijk via het steegje tussen nummer 41 en 45 en door een draadhek gescheiden van de tuin van nummer 41. De doorgang zelf is afgesloten door een eenvoudig poorthekje en in het steegje, in de met klimop begroeide draadafsluiting van nummer 41, staan twee hekpijlers van blauwe hardsteen met sokkel en geprofileerde deksteen. Het is de restant van een verdwenen smeedijzeren hek en het overblijfsel van de oudere, boven geschetste configuratie van rond het midden van de 19de eeuw. Nu hangt er een recent poortje van holle buis.

Het paviljoen is een onderkelderd gebouwtje met picturaal gebruik van rode en gesinterde bakstenen onder een met windborden afgewerkt zadeldakje.

In de naar het huis gekeerde voorgevel is gesinterde baksteen gebruikt voor de hoekkettingen, de venster- en deuromlijstingen, het oculus in de geveltop en de decoraties. De muuropeningen behouden mooi houtwerk gevuld met veelkleurig glas. De trap en pui werden, van op afstand te oordelen, recent vernieuwd.

In het achterliggend tuinperceel, in de hoek met het steegje, groeit een monumentale linde met vijf takken (Tilia spec.).

• Kadasterarchief Limburg, opmetingsschetsen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman