Pastorie Sint-Martinusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kontich
Deelgemeente Kontich
Straat Magdalenastraat
Locatie Magdalenastraat 11, Kontich (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Kontich (actualisaties: 05-07-2007 - 31-07-2007).
  • Adrescontrole Kontich (adrescontroles: 17-09-2007 - 17-09-2007).
  • Inventarisatie Kontich (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pastorie, of dekenij. Alleenstaand rechthoekig neoclassicistisch gebouw van 1875-77 met een met gras begroeide en door ijzeren hek afgesloten voortuin. Gelegen tegenover oostzijde kerk. Bouw gestart in 1875 naar ontwerp van Eugeen Gife, en de pastoor-deken kon er zijn intrek nemen in begin september 1877. Bij herstelling van de oorlogsschade in 1949, aan daken en goten werd ook de gevelbepleistering vervangen door cementering.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met centraal klokje. Aan zijgevels geflankeerd door vleugels van twee traveeën en één bouwlaag onder aanleunende schilddaken (leien). Bepleisterd bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel op arduinen plint. Middenrisaliet en bepleisterde, gekorniste fries onder kroonlijst op klossen. Steekboogvensters op lekdrempels met klossen, vlakke gecementeerde omlijsting met siersluitsteen; gebogen waterlijst op de begane grond en eveneens rolluiken. Rondboogdeur op steektrap in omlijsting van baksteen, oorspronkelijk bepleisterd, met vlakke pilasters, neuten en imposten; gebogen waterlijst met sluitsteen van arduin. Oostgevel met beluikte rechthoekige en steekboogvensters.

  • Proviciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Kontich, Sint-Martinus, dossiers 3, 5.
  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, p. 802-803.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Magdalenastraat

Magdalenastraat (Kontich)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.